Bandić: Nezaposlenost u BiH na istorijskom minimumu

U Bosni i Hercegovini trenutno je nezaposleno 435.260 osoba i to je istorijski minimum, rekao je danas Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prenosi Fena.

Bandić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci, u okviru sedmog Foruma službi zapošljavanja „Zaposlimo zajedno“, u organizaciji Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, uz podršku Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), rekao da taj skup predstavlja platformu i konstruktivni dijalog šireg kruga aktera s ciljem unapređenja rada javnih službi za zapošljavanje u državi, prenosi Oslobodjenje.

- Problem nezaposlenosti ne mogu rješavati samo viši nivoi vlasti, već je neophodno uspostaviti saradnju između javnih službi za zapošljavanje i lokalnih zajednica te uključiti poslodavce i obrazovne institucije, naglasio je Bandić.

Općine, kako je dodao, imaju važnu ulogu, jer će identificirati probleme, mogućnosti i potrebe lokalnog tržišta rada, a što je jedan od preduslova za kreiranje novih i definisanje boljih aktivnih mjera za zapošljavanje.

Zaključci, koji će, kaže, biti usvojeni na forumu, trebalo bi da budu smjernica za kreiranje potpunih, novih mjera zapošljavanja u BiH.

BiH se susreće i s odlaskom radne snage, a Bandić je potvrdio da je, po njihovim zvaničnim podacima, lani više od 16.090 osoba iz BiH zasnovalo radni odnos na slovenskom tržišti rada, a oko 1.000 na njemačkom.

Zamjenica direktora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Gordana Latinović je rekla da problem zapošljavanja treba svesti na lokalni nivo, kako bi svaka općina dala oprinos svom privrednom razvoju, kroz povećanje broja zaposlenih.

-To će onda uticati na ukupan privredni razvoj cijele BiH i povećanje ukupne zaposlenosti, istakla je Latinović.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije Zoran Martinović je rekao da su i u toj zemlji prisutna pozitivna kretanja na tržištu rada i u ovom trenutku imaju najnižu stopu nezaposlenosti.

- Ta stopa je trenutno na istorijskom minimumu, a stopa zaposlenosti na maksimumu i vidljiva je sve veća tražnja za novim radnicima u Srbiji i pojavljuje se šira lista deficitarnih zanimanja, rekao je Martinović, ističući da su politiku zapošljavanja skoncentrisali i na obuke, prekvalifikacije, te dodatno obrazovanje.

Cilj Foruma je podstaći diskusiju o nužnosti sinergijskog djelovanja javnih službi za zapošljavanje i lokalnih zajednica u provođenju aktivnih mjera zapošljavanja, a s ciljem efektivnijeg korištenja raspoloživih javnih sredstava.