Banja Luka: Protjerivanje istine i pravde

U policijsku stanicu u Banjoj Luci jutros je u 9 sati po pozivu na ispitivanje stigla i Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića.

U pozivu koji joj je jučer upućen navodi se da se Suzanu Radanović sumnjiči za krivično djelo neovlaštenog prisluškivanja i tonskog snimanja, nakon što se pojavio snimak razgovora između Milorada Dodika i Željka Karana, patologa koji je radio na slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Prilikom dolaska Suzane Radanović u policijsku stanicu, policajac je otjerao novinare s autobuske stanice pored Policijske uprave Banja Luka na drugu stranu ulice.

Policija je u pozovu Suzani poručila da će biti privedena ukoliko se ne odazove. Majka Suzana se jutros u dogovoreno vrijeme pojavila kako bi bila saslušana o onome što joj se stavlja na teret.

Tako priča o ubistvu mladića Davida Dragičevića u Banjoj Luci poprima jedan drugi kontekst. Nakon skoro deset mjeseci protesta i borbe za pravdu, neuspješno, bez konkretnih rezultata, sada roditelje Davida Dragičevića optužuju za određena krivična djela.

Prvo se nakon protesta 30. decembra gubi svaki trag Davoru Dragičeviću kojeg traži policija u RS-u zbog navodnog narušavanja javnog reda i mira i navodnog pripremanja nemira.

Da tu ne završi sve, sada je policija optužila majku Suzanu Radanović da je neovlašteno snimala razgovor između Dodika i Karana.

Tužilaštvo u Banjoj Luci ne saopćava nikakve informacije o slučaju istrage o ubistvu Davida Dragičevića, a spominje se mogućnost da cijeli slučaj preuzme Tužilaštvo BiH. U međuvremenu, očajnu borbu roditelja i velikog broja građana koji traže istinu i pravdu sada vlast nastoji prebaciti u neke druge okvire, iznoseći protiv njih optužbe za narušavanje reda, mira i zakona.