Banjalučani žele park i ulicu s imenom Marijana Beneša

Proslavljeni banjalučki bokser Marijan Beneš umro je 4. septembra, a nakon njegove sahrane stanovnici naselja Nova Varoš uputili su dopis gradskim vlastima u Banjoj Luci sa zahtjevom za gradnju parka koji bi nosio ime po šampionu

 Istovremeno je pokrenuta i inicijativa da se nekadašnja ulica Antuna Gustava Matoša preimenuje u ulicu Marijana Beneša.

Odluka komisije

Beneš je veći dio života proveo u ovoj ulici koja je nakon rata dobila novi naziv - Ravnogorska. Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić podržava inicijativu da jedna banjalučka ulica ponese naziv po Benešu, jednom od najvećih sportista u historiji grada.

- Ta inicijativa mora biti upućena gradskoj komisiji za nazive ulica, koju čine istoričari i stručnjaci raznih profila u čijoj je nadležnosti da odlučuju o tom pitanju i da o tome obavijeste Skupštinu grada - kazao je Radojičić.

 

  • Beneš: Kako se odužiti šampionu

    Beneš: Kako se odužiti šampionu

Proslavljeni banjalučki kikbokser Draženko Ninić kaže za „Avaz“ da je ova inicijativa opravdana i dodaje da Beneš što prije mora dobiti ulicu u gradu na Vrbasu.

- Ali, to mora biti u centru Banje Luke, a ne negdje na periferiji, u Dragočaju ili u Ramićima. Beneš je šampion, najveći kojeg je Banja Luka imala, i tako se moramo prema njemu i odnositi - ističe Ninić.

Najbolji način

On smatra da ne bi trebalo mnogo čekati i da se u narednih mjesec dana sve može završiti. Podsjeća da su stanovnici Nove Varoši predložili da Banja Luka dobije i park s Benešovim imenom.

- I to je inicijativa koja mora što prije biti usvojena. To je, zapravo, najbolji način da se odužimo čovjeku koji je Banju Luku zauvijek ucrtao na sve sportske mape, pogotovo one bokserske - poručio je Ninić.