Banjalučki novinar policiji odbio otkriti izvor pa postao osumnjičeni

sa

Novinar "EuroBlica" i portala "Srpskainfo" Nikola Morača saslušan je u Policijskoj upravi Banjaluka u svojstvu osumnjičenog zbog navodne povrede tajnosti postupka.

Kako pišu banjalučki mediji novinar je postao osumnjičeni, nakon što je odbio da otkrije izvor informacija u vezi sa tekstom koji je objavio o silovanju 18-godišnjakinje koje se nedavno dogodilo u Banjaluci.

Na informativni razgovor je pozvan u vezi sa informacijama koje su objavljene u tekstu o hapšenjima u ovom slučaju. Policija je, navodno, od dugogodišnjeg novinara tražila informacije o njegovim izvorima obećavajući mu status svjedoka, da bi, nakon što je odbio otkriti informacije, dobio status osumnjičenog.

Traženje podataka o izvoru informacija protivno je novinarskom kodeksu. Nakon što na saslušanju nije ustupio tražene informacije novinaru je oduzet mobilni telefon koji bi trebao da bude poslat na vještačenje.

Ove informacije Milana Stojanović, portparolka Policijske uprave Banjaluka nije ni potvrdila niti demantovala.

“Za sve informacije moraćete se obratiti Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka”, kazala je u kratkom telefonskom razgovoru.

Na telefonske pozive portparolka Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, Maja Đaković Vidović ne odgovara. N1 je poslala i upit Okružnom javnom tužilaštvu.

Nezavisne pišu kako su istražioci “povezivali” njegov tekst sa tekstovima drugih medija, kao i navode sa društvenih mreža što se njemu kao autoru teksta nikako ne može spočitavati.

Također, ovaj list navodi da je policija danas saslušala i druge novinare, ali oni nemaju statuse osumnjičenih.

Sve aktivnosti su realizovane pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Reakcija Kluba novinara Banjaluka

Klub novinara Banjaluka traži hitno izjašnjenje MUP-a Republike Srpske i nadležnog tužioca zbog načina na koji je novinar Euroblica i Srpskainfo Nikola Morača saslušan.

“Novinar nije dužan da otkrije izvor informacija i svaki pokušaj iznude te informacije od novinara može da se smatra udarom na medijske slobode. Posebno zabrinjava činjenica da mu je oduzet telefon, što može ugrozi i privatnost novinara, ali i izvora”, poručili su.

Ogasila se i redakcija portala SrpskaInfo

Nakon privođenja Morače oglasila se saopćenjem i redakcija portala SrpskaInfo čiji je on novinar. Oni su, između ostalog, naveli da su pored Morače, na informativni razgovor u policijsku upravu Banjaluka pozvani i Siniša Trkulja, odgovorni urednik te Boris Lakić, izvršni urednik za online.

Prvobitno su pojasnili zbog čega je Morača saslušan te na koji način se postupalo s njim pa su se osvrnuli na cjelokupan događaj.

“Nikola Morača je dugogodišnji novinar naše redakcije, novinar koji je u karijeri napisao mnoštvo istraživačkih tekstova o delikatnim temama, od kojih se mnogi nisu svidjeli istražnim organima. Imamo osnova da sumnjamo da je današnji potez policije zapravo zloupotreba konkretnog slučaja, da je usmjeren lično na našeg novinara, te tvrdimo da se radi o otvorenom pritisku na njega, našu redakciju i novinarsku profesiju u Republici Srpskoj. Redakcija ‘EuroBlica’ i Srpskainfo, kao dio ugledne medijske kompanije ‘Ringier’, u izvješavanju strogo poštuje novinarski kodeks i etiku, te je uvijek bila na strani žrtve. I ovaj put spremni smo da uklonimo, za policiju, sporne tekstove, ali napominjemo da to ni u kom slučaju ne implicira našu krivicu u ovom slučaju”, istakli su.

Na kraju su osudili potez policije.

“Redakcija snažno stoji iza novinara Nikole Morače, kao i iza svih svojih novinara, urednika i ostalih zaposlenih. Pozivamo policiju da obustavi istragu protiv Morače, Trkulje i Lakića i da im se omogući profesionalni novinarski rad”, zaključili su.

Foto:N1