Barcelona najveći gubitnik zbog pandemije: Španski velikan sigurno gubi stotine miliona eura

barsa
Koronavirus će usporiti čitav svijet i napraviće ogromne finansijske gubitne mnogim svjetskim poslovima. U fudbalu bi najviše zbog pandemije mogla da propati Barcelona.

 

Prekinuta sezona nije bila sjajna za Barcelonu koja uopšte nije bila ubjedljiva, ali barem su u proljeće krenuli sa manjim optimizmom jer su preskočili Real na tabeli La Lige. Ipak Katalonci će zbog koronavirusa i pandemije ozbiljno propatiti finansijski. Proračuni su da Barcelona sigurno gubi preko 150 miliona eura bilo da se sezona igra do kraja ili ne.

Zbog zatvaranja čitave Španije Barcelona ne može da računa na ozbiljne prihode koje ostvaruje u svom muzeju. On prihoduje i do 60 miliona eura godišnje, a sada ne radi i isti je slučaj i sa prodavnicama Barcelone po gradu. Katalonci imaju i problem jer škole kluba traže 15 miliona eura za održavanje. Ipak najveći udarac je činjenica da 99 hiljada sjedišta stadiona “Camp Nou” neće služiti svrsi i na njima neće biti gledalaca. Optimističan scenario je da ih neće biti tokom čitave 2020. godine.

“Rizik ove pandemije je da fudbal nikada ovoliko nije pauzirao. Možda se La Liga nastavi ali ljudi će se možda naviknuti na život u kojem ne gledaju fudbal na televiziji. Bez navijača, nikad nije bilo tog ispita. Utakmice Serije A su ranije izgledale užasno na televiziji jer su se igrale na polupraznim stadionima”, rekao je stručnjak za fudbalsku privredu.

On dodaje da iako možda zvuči ludo fudbal pređe u neke zone gdje nema korone poput Novog Zelanda ili Australije.

“Njihovi mečevi će se onda igrati pred punim stadionima u Sidneju i Melburnu, utakmice koje se preko televizije mogu vidjeti bilo gdje na svijetu, prije nego da se igraju na praznom pomoćnom terenu Reala”, kaže Kuper.

11 miliona eura godišnje je prosječna plata igrača Barcelone, bilo je skupih transfera, a na plate igrača od 70 posto ukupnog prihoda Barcelone. U Realu je taj procenat 50 posto.

“Barcelona ima najskuplji tim na planteti. Činjenica da imate najboljeg na svijetu jeste faktor, problem je što su ostali preplaćeni. Klub je potrošio milijardu eura na transfere koji nisu vratili rezultate koje su navijači očekivali. Pandemija će napraviti situaciju gorom”, rekao je Viktor Font koji želi da se kandiduje za predsednika Barcelone.