Baručija (NB): Zaslužuju li bolesna djeca imalo solidarnosti i odgovornosti od strane parlamentaraca?

barucija
Saopštenje za javnost iz Nezavisnog bloka

 

Prijedlog zakona o dopuni  Zakona o akcizama, kojim se predviđa odvajanje 5% od ukupno prikupljenih sredstava od akciza na duhan i duhanske prerađevine u Fondove solidarnosti oba entiteta i Distrikta Brčko, u svrhu liječenja teško oboljele djece, još uvijek je u komisijskoj fazi u Parlamentu BiH.

“Želim izraziti nadu da će na narednoj sjednici Ustavnopravna komisija parlamenta BiH imati razumijevanje i napokon okončati ovaj formalni dio usvajanja zakona, napominjem da je na prošloj sjednici  komisije dobio  negativno mišljenje,uz obrazloženje pojedinih članova komisije da nemaju ništa protiv zakona , ali glasaju protiv iz samo njima poznatih razloga. Ovaj prijedlog izmjene i dopune zakona o akcizama je dobio podršku od članova komisije iz SDA, SDP, DF,“ izjavila je Aida Baručija, zastupnica Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH.

U ovoj dopuni zakona  se ne radi o političkom, nacionalnom ili bilo kojem pitanju koje ima drugu konotaciju, osim one humane, da spasi živote djece, koja se trenutno liječe sredstvima skupljenim od poziva na humanitarne brojeve telefona, sms poruka i nerijetko kutija za dobrovoljne priloge.

“Bolest ne bira boju kože, ne bira nacionalnu ili stranačku pripadnost, a svako odlaganje konačnog rješenja možda je izgubljena bitka za nečiji život šte se ne smije dopustiti.

Podsjećam da je npr u 2019. godini prikupljeno  865 miliona KM na ime akciza na duhan i  duhanske prerađevine, ” dodala je zastupnica Aida Baručija, podsjećajući na trenutno formalni status zakona i očekivanja prije sjednice Ustavnopravne komisije PSBiH koja je predviđena za 6 juli 2020. godine.

 

Press služba NB-a