BBC: Ne, Trump nije pobijedio

Trump
Britanski BBC je provjerio tvrdnje Donalda Trumpa, koji je u obraćanju naciji iz Bijele kuće proglasio vlastitu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima.

 

"Spremamo se pobijediti na ovim izborima. Iskreno, mi smo pobijedili na ovim izborima", rekao je Trump.

BBC podsjeća da u mnogim ključnim državama još uvijek nije prebrojan velik broj glasova. U važnim državama kao što su Georgia, Wisconsin, Pennsylvania i Michigan pobjednik još nije proglašen. Puno glasova, naročito u urbanim centrima koji favoriziraju demokratskog kandidata Joea Bidena, se još uvijek prebrojava, podsjeća BBC.

 

Zanimljiv slučaj Pennsylvanije

Posebno je zanimljiv slučaj Pennsylvanije. Naime, odaziv je u toj američkoj saveznoj državi bio vrlo visok, a velik broj glasova poslan je poštom, što znači da bi prebrojavanje glasova moglo trajati danima, navodi BBC.

"Ono što je najvažnije, pobjeđujemo u Pennsylvaniji, i to s ogromnim brojem glasova. Sad stižemo do dobrih dijelova Pennsylvanije, u kojima vole vašeg predsjednika", rekao je Trump, koji u toj državi vodi s 55.7% naspram Bidenovih 43%, pri čemu je prebrojano 74% glasova. No, u najvećem gradu te države, Philadelphiji, koja izrazito naginje prema Bidenu, prebrojano je samo 48% glasova.

 

U Michiganu i Wisconsinu se još prebrojava velik broj glasova

Situacija je slična u Michiganu i Wisconsinu.

"Pobjeđujemo u Michiganu, prebrojano je 65% glasova. I pobjeđujemo u Wisconsinu", rekao je Trump.

Velik broj glasova u Detroitu, najvećem gradu Michigana, još uvijek nije prebrojan. Što se tiče Wisconsina, grad Milwaukee, koji naginje demokratima, prebrojao je manje od pola glasova, navodi BBC.

Što je s južnom državom Georgijom?

"Jasno je da smo pobijedili u Georgiji", rekao je Trump.

No, iako je u toj državi prebrojano više od 90% glasova, oba ishoda su i dalje moguća. U najvećem gradu te države, Atlanti, još uvijek treba prebrojati značajan broj glasova.