fbpx BBI centar u Bihaću jučer, danas, sutra: Gradnje će biti, a ne zna se kada

BBI centar u Bihaću jučer, danas, sutra: Gradnje će biti, a ne zna se kada

Home

BBI centar u Bihaću jučer, danas, sutra: Gradnje će biti, a ne zna se kada


Kada je krajem 2015. godine putem javnog nadmetanja prodat objekat nekadašnjeg kina Una u centru Bihaća, tadašnja gradska uprava pompezno je najavila da će u drugoj polovini 2017. na tom mjestu biti izgrađena veleljepni BBI centar u kojem bi posao trebalo naći 150 Bišćana.

Godinu i po dana kasnije stari objekat kina Una i prostor oko njega i dalje propadaju, a sadašni vlasnici objekta, kompanija BBI Real Estatea, nisu uspjeli pribaviti ni potrebnu dokumentaciju za budući objekat. O tome kad će se početi graditi i kako će izgledati buduća BBI centar teško je reći, jer se od prvobitnih gabarita i izgleda objekta moralo odustati zbog brojnih faktora.

Gradnjom BBI centra na mjestu kina Una u Bihaću u više navrata bavilo se i Gradsko vijeće. Na jednoj od sjednica donijeli su Odluku da Služba za prostorno uređenje, imovinsko-pravne i geodetske poslove pristupi izradi urbanističkog projekta. Tada su precizirani i rokovi koji su već davno istekli, a sa izradom plana se još nije ni krenulo.

Saznavši kako je prvobitno zamišljen objekat i njegove gabarite javnost u Bihaću je burno reagirala, ističući da bi gradnjom BBI centra po toj zamisli ugrožavala objekte u užem okruženju, prije svega misleći na džamiju Fethiju kao nacionalni spomenik kulture.

Građani su stava da treba graditi, a prije toga svoj stav i mišljenje o tome treba dati struka.

U gradskoj upravi su u više puta do sada naglašavali da se ovdje radi o značajnom investitoru koji u ovaj posao planira uložiti oko 12 miliona maraka. Stoga su svjesni da se cjelom procesu treba pristupiti krajnje ozbiljno u cilju iznalaženja najboljeg rješenja koje bi zadovoljilo obje strane.
(Izvor: RTVUSK)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 08/06/2017 - 17:00

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top