Bebu ugušili i bacili na deponiju: Ko je usmrtio tek rođeno dijete?

.
Apeluje se na građane da ako imaju bilo kakve informacije prijave najbližoj policijskoj stanici ili pozovu broj 122. Policija radi na utvrđivanju svih okolnosti i identiteta majke

 

Tijelo novorođenčeta koje je pronađeno u subotu u poslijepodnevnim satima na deponiji za odlaganje otpada u Ljubiji, kod Prijedora, umrlo je usljed gušenja. Prema još nezvaničnim informacijama, beba je ugušena kesom koja je bila omotana oko njene glave i zavezana u čvor.

APEL ZA POMOĆ

Njeno tijelo pronašli su mještani na lokalnoj deponiji Kurevo, koji su odmah pozvali policiju i obavijestili je o ovome. Nakon pregleda ljekara mrtvozornika, naređena je obdukcija kako bi se utvrdio uzrok smrti novorođenčeta.

- Aktivno se radi na utvrđivanju svih okolnosti i identiteta majke, rečeno nam je u policiji. Beba je, navodno, stara jedan ili dva dana i još se sa sigurnošću ne zna da li je bebu ostavio neko od mještana ili ju je sa strane neko donio i ostavio na deponiji.

- Okružno javno tužilaštvo Prijedor i PU Prijedor apeluju na građane da, ukoliko imaju informacije koje bi pomogle pri utvrđivanju okolnosti nastanka smrti novorođenčeta, sva saznanja prijave najbližoj policijskoj stanici ili pozovu broj 122, naveli su u policiji. Podsjetimo da pripadnici MUP-a SBK-a još tragaju za osobom koja je 5. septembra prošle godine bacila novorođenče u Vrbas u Bugojnu. I pored sveobuhvatne potrage, apela za pomoć koji je policija uputila građanima kako bi došli do majke ubijene bebe, istraga nije odmakla dalje od početka.

UTAPANJE

Novorođenče je nađeno skupa s posteljicom i pupčanom vrpcom. Naknadno je, obdukcijom tijela novorođenčeta, koje je pronađeno kod Vrbaskog mosta u Bugojnu, utvrđeno da je beba rođena živa, a da je umrla od posljedice utapanja.

Ovo, nažalost, nisu usamljeni slučajevi. Mevlida Mujić je 2016. osuđena na dvije i po godine zatvora zbog čedomorstva tek rođenog sina, kojeg je nakon davljenja bacila u kontejner. Na 11 godina zatvora osuđen je Eldar Leđen zbog ubistva četveromjesečnog sina.