Beč predstavio mjere za uštedu energije

sa

S obzirom na energetsku krizu, Grad Beč razmatra mjere smanjenja troškova. Dio svjetla uličnih svjetiljki, primjerice, već se smanjuje.

U Beču će se smanjiti potrošnja energije s obzirom na krizu opskrbe i inflaciju. Smjernica je preporuka Europske komisije prema kojoj bi do kraja ožujka potrošnja trebala biti smanjena za 15 posto. Za to se u Beču “intenzivno” pripremaju.

“Suradnja je najvažnija osnova u Beču za dobro i sigurno preživljavanje teških vremena”, istaknuo je gradonačelnik Michael Ludwig (SPÖ) u svojoj izjavi: „To smo dokazali tijekom pandemije, a to ćemo dokazati i sada. Naš moto je: Držimo se zajedno da svima bude toplo.”

Spominjalo se, primjerice, konverziju LED-a u uličnu rasvjetu koja je u tijeku već nekoliko godina. LED rasvjeta osigurava uštede do 60 posto. U Beču je u javnoj rasvjeti ugrađeno oko 153.000 svjetala. Otprilike polovica svjetiljki već je zamijenjena štednim LED svjetiljkama.

Trenutačno je u punom jeku preinaka 80.000 takozvanih pričvrsnih svjetala, odnosno lampi na jarbolima. Više od 21.000 ovih prilaznih svjetala već će biti preinačeno do kraja 2022., navodi se u izjavi. Uz širenje LED tehnologije, korištenje ulične rasvjete u Beču već je optimizirano. Od 22 sata rasvjeta u slabo prometnim područjima smanjuje se na 75 posto, od ponoći na 50 posto.

Prema emisijama, uštede su već postignute raznim mjerama u državnim uredima i na bazenima. Na primjer, općinske zgrade u Beču koje se opskrbljuju daljinskim grijanjem podliježu stalnom nadzoru. Istodobno su najavljena “rekordna ulaganja” u postupno izbacivanje iz upotrebe fosilnih goriva. Do 2030. oko 3 milijarde eura također će biti uloženo u sigurnost mreže u saveznoj prijestolnici, kako je objasnio gradski vijećnik za gospodarska pitanja Peter Hanke (SPÖ).

Provjerava se i može li se Bečki ledeni san održati ili će se realizirati u smanjenoj verziji, navode iz ureda gradskog vijećnika za gospodarska pitanja Petera Hankea.