Bećirović: Demokratska i evropska Bosna i Hercegovina nema alternativu!

.
Bećirović ističe da se u trenutku kada i Rezolucija Bundestaga poziva na jačanje koncepta bosanskohercegovačkog društva u kome su svi građani jednaki, na mala vrata vraćaju koncepti politika koje zemlju žele uređivati ultimatumima i blokadama, a ne dijalogom i kompromisima!

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicija za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, oglasio se povodom najava nametanja Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, koju, navodno, razmatra Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

„Bilo bi neodgovorno i paradoksalno ukoliko bi u procesu promjena izbornog zakonodavstva visoki predstavnik Christian Schmidt pristao na pritiske kojima je, očito, izložen i na koncept kojim se praktično izlazi u susret nastavku etničkih podjela Bosne i Hercegovine, i to samo desetak dana nakon što je Bundestag, parlament njegove zemlje, usvojio Rezoluciju koja vrlo jasno dijeli uvjerenje da i u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim evropskim državama, temeljni princip uređenja države jeste civilni, građanski, evropski, a ne etnonacionalni“, podvukao je Bećirović.

Nadalje, Bećirović ističe da se u trenutku kada i Rezolucija Bundestaga poziva na jačanje koncepta bosanskohercegovačkog društva u kome su svi građani jednaki, na mala vrata vraćaju koncepti politika koje zemlju žele uređivati ultimatumima i blokadama, a ne dijalogom i kompromisima!

„Takvi očito i dalje žive daleko od želje da grade dinamična, propulzivna i otvorena društva. Podilaziti željama destruktivnih političkih struktura poput Hrvatske demokratske zajednice BiH značilo bi gurati ovu zemlju samo dalje u nesreću na kojoj se bogate vajne patriotske elite“, istakao je.

Prema riječima Bećirovića, u najmanju ruku je čudno da se u trenutku kada vlasti bh. entiteta RS, mimo Ustavnog suda BiH, pa i Visokog predstavnika u BiH, nastavljaju razvlašćivanje države Bosne i Hercegovine, da se gospodin Schmidt bavi pitanjem oko kojih se neodgovorne vladajuće strukture nisu mogle dogovoriti već duže od decenije!?.

„Jedino što bi u ovom trenutku moglo biti prihvatljivo rješenje, ali uz uvažavanje volje građana Bosne i Hercegovine, jeste donošenje tzv. tehničkih izmjena kako bi se osigurala transparentnost i demokratičnost izbora predstojećih izbora u oktobru 2022. godine“, zaključio je Bećirović.

Izvor: