Bećirović: Država BiH jača od svakog pojedinca koji ruši ustavni poredak

.

Danas smo tu da iskažemo pijetet prema žrtvama genocida nad Bošnjacima, jedinog genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata", kazao je danas član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u Sarajevu tokom ispraćaja kolone sa tabutima u kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava genocida u Srebrenici.

“Postoje pravosnažne presude najviših sudova da je počinjen genocid nad Bošnjacima. Postoje brojne presude Haškog tribunala o tome. Te presude treba dobro čitati i analizirati. Međunarodna zajednica treba izvući pouke, nedopustivo je da imamo pojave negiranja presuđenog genocida”, kazao je Bećirović.

“U tom smislu obaveza je nadležnih organa BiH zajedno sa međunarodnom zajednicom da u narednom periodu snažnije djeluju kako bi zaštitili dostojanstvo žrtava genocida i njihovih porodica”, dodao je Bećirović.

Još je kazao da ne želi govoriti o pojedincima koji ponašanjem ugrožavaju mir i sigurnost.

“Pokušat ću da ne govorim o pojedincima koji svojim ponašanjem ugrožavaju mir i sigurnost. Na primitivizam pojedinih iz Rs reagovat ćemo zakonitim i legalnim djelovanjem, čuvajući mir za svakog čovjeka u BiH. Oni koji misle da ruše ustavni poredak moraju znati da je država BiH jača od svakog pojedinca”, kazao je Bećirović.