Bećirović nastavlja raditi kao univerzitetski profesor

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović na proteklim izborima osvojio je 194.688 glasova što nije bilo dovoljno da uđe u Predsjedništvo.

Odlučio je raskinuti ugovor kao parlamentarni zastupnik i vratiti se profesorskom poslu.

Kako je naveo u svom pismu, s obzirom na pojedine netačne interpretacije njegovog prekidanja radnopravnog statusa u Parlamentarnoj skupštini BiH dužan je ukazati na nekoliko činjenica.

"Moja karijera nikada nije zavisila od političkog angažmana. Bez obzira na aktivan politički angažman nikada nisam gubio vezu sa strukom i naukom i uvijek sam imao svoje radno mjesto izvan politike", naveo je Bećirović.

Kako je kazao, Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH je na jučerašnjoj sjednici verifikovala rješenje o sporazumnom prestanku radnog odnosa između PS BiH i njega kao poslanika.

"Ovim činom prekinuo sam radni odnos u Parlamentarnoj skupštini BiH. U punom kapacitetu nastavljam raditi posao univerzitetskog profesora. Na političkom planu i dalje ostajem aktivan i nemam namjeru odustati od borbe za pravednu i evropsku državu Bosnu i Hercegovinu. Nikada nisam bio politička kukavica koja je bježala od odgovornosti vršenja bilo koje povjerene zakonodavne ili izvršne funkcije u organima vlasti Bosne i Hercegovine i tako će biti i u budućnosti", poručio je Bećirović.

Kako je kazao, blizu 200.000 građana Bosne i Hercegovine koji su glasali za njega 7. oktobra 2018. godine su velika obaveza, čast i odgovornost.

"Nikada neću iznevjeriti te ljude, kao ni ideju multietničke i antifašističke države Bosne i Hercegovine", poručio je Bećirović.

Bećirović je diplomirao 1998. na Filozofskom fakultetu u Tuzli a doktorirao 2010. u Sarajevu. Ušao je u SDP 1993. godine i obavljao je nekoliko funkcija unutar stranke.

Prije političkog angažmana, Bećirović je bio nastavnik historije u osnovnoj školi u Tuzli, a od 1998. do 2002. radi u Srednjoj ekonomskoj školi u ovom gradu. Docent je na Filozofskom fakultetu u Tuzli od 2010.