Bećirović: Odgovor antidejtonskoj politici mora biti konkretan i snažan

j
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa visokim predstavnikom u BiH Christian Schmidtom o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, u svjetlu ozbiljnih napada na ustavni poredak i nedavnih sankcija koje su SAD uvele protiv političkih funkcionera iz bh. entiteta Republika Srpska.

 

Tokom razgovora Denis Bećirović je, između ostalog, naglasio da u ovom momentu nema važnije teme od zaštite ustavnog poretka Bosne i Hercegovine jer je to temeljni preduslov za intenziviranje europskih i euroatlantskih integracija. Političari koji potcjenjuju ili relativiziraju napad na ustavni poredak rade direktno u korist politike Milorada Dodika.

"Najnovije američke sankcije opravdane i da je nužno zaustaviti udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Napadnute su ključne institucije koje garantiraju mir i sigurnost, a to su visoki predstavnik i Ustavni sud BiH. O ovim institucijama ne može i ne smije biti trgovine sa akterima udara na ustavni poredak. Međunarodna zajednica treba što prije konkretnim mjerama okončati separatističko djelovanje, kao i opasne udare na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bolje je konkretnim mjerama spriječiti destruiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego dozvoliti neodgovornim pojedincima da ugroze trideset godina izgradnje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini", rekao je Bećirović.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poručio je da OHR s pažnjom prati razvoj situacije u Bosni i Hercegovini i zadržava otvorenim sve opcije. Svi instrumenti zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma su na stolu, naglasio je Schmidt.

Bećirović je poručio da su Bosna i Hercegovina i Zapad na prekretnici. On je rekao da su ugroženi temelji Dejtonskog mirovnog sporazuma i da više ne smije biti popuštanja destruktivnoj politici.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je istakao da OHR, zemlje svjedoci Dejtonskog sporazuma i legalni organi države Bosne i Hercegovine ne mogu i ne smiju više tolerirati pravno nasilje organa vlasti entiteta RS, jer to može imati nesagledive posljedice.