Bećirović: Ovo je pozitivna poruka, prošlom sazivu je trebalo 14 mjeseci da imenuje mandatara Vijeća ministara

.
Bila je opcija da se glasa za Borjanu Krišto ili da predsjedavajući ostane Zoran Tegeltija, koji je vodio najgore Vijeće ministara u ovom stoljeću, poručio je Bećirović

 

Nakon vanredne sjednice na kojoj je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine izglasalo Borjanu Krišto za novu mandatarku Vijeća ministara BiH, medijima se obratio Denis Bećirović, član Predsjedništva.

- Želim vas obavijestiti da je Predsjedništvo imenovalo mandatara i to je najbrže imenovanje mandatara u postdejtonskom periodu. To je jedan uobičajan postupak u BiH i to nije novina - izjavio je Bećirović.

Podsjetio je da je 2010. godine imenovan Vjekoslav Bevanda (HDZ), četiri godine kasnije Denis Zvizdić (SDA), a 2018. je za predsjedavajućeg Vijeća ministara izabran Zoran Tegeltija (SNSD).

Postojale dvije opcije

- Na današnjoj sjednici nismo izmišljali toplu vodu u imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara. Izvršeno je u skladu sa Zakonom. Ljudima želim reći da su danas pred članovima Predsjedništva postojale dvije opcije: 1) da i dalje predsjedavajući ostane Zoran Tegeltija, predsjedavajući koji je vodio najgore Vijeće ministara u ovom stoljeću ili 2) da glasamo u skladu s Ustavom i da otvorimo proces konstituiranja Vijeća ministara BiH.

Svi moraju znati da nema treće opcije. Ja sam odlučio za postupak koji je predviđen Ustavom, Zakonom i Poslovnikom - poručio je Bećirović.

Član Predsjedništva BiH je želio bh. građanima uputiti još jednu poruku.

- Član Predsjedništva mora donositi utemeljene poruke, neću se nikome dodvoravati, posebno ne onim koji su me napadali i prije izbora i koji nisu stali ni poslije izbora. Vodit ću odgovornu politiku i donositi najbolje odluke. Moram reći da je izbor mandatara i izbor političke demokratske kulture - dodao je on.

Svako kašnjenje skupo košta BiH i građane

Naveo je da u pogledu izbora mandatara nema razlike u pogledima Osmorke i SDA.

- I SDA bi glasala za mandatara iz HDZ-a, a to je rekao i predsjednik stranke Bakir Izetbegović - naveo je Bećirović.

Bećirović je istakao da je "vrijeme dragocjen ekonomski resurs, svako kašnjenje BiH i njene ljude skupo košta". Naveo je kako stranački zakoni nikad ne mogu biti iznad Ustava i Zakona BiH.

Dodao je kako imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ne može utjecati na njegove stavove o NATO-u i da neće povući potez koji usporava NATO put naše zemlje.

- Važno je da se krenu poštivati rokovi potpisani Zakonom BiH. Mandatar je u prošlom sazivu izabran 14 mjeseci nakon izbora. U ovom mandatu, nakon procedura, za manje od mjesec dana. To je pozitivna poruka. To je poruka da se treba mijenjati loša praksa iz prethodnih mandata. Konačna odluka je na predstavnicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na legalno izabranim predstavnicima građana BiH.

Bosna i Hercegovina mora da se kreće naprijed i samo naprijed - poručio je Denis Bećirović.