Bećirović s francuskom državnom sekretarkom razgovarao o Macronovoj ideji nove političke zajednice

denis
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) danas u Sarajevu je razgovarao s francuskom državnom sekretarkom za Evropu Laurence Boone.

Kako su saopćili iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Boone je poručila da njena posjeta predstavlja kontinuitet francuskog angažmana na Zapadnom Balkanu, u kontekstu približavanja Evropskoj uniji i dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Uniji.

Istaknuto je da Francuska nedvosmisleno daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine te da je opredijeljena za daljnju pomoć u svim oblastima, a posebno u pogledu EU integracija.

Naglašena je neophodnost funkcionisanja institucija Bosne i Hercegovine kao preduslova za reforme i dalji razvoj države, kao i da Francuska očekuje od Bosne i Hercegovine da radi na ispunjavanju 14 prioriteta koje je postavila Evropska komisija.

Državna sekretarka Boone je istakla važnost vladavine prava, izgradnje nezavisnog pravosuđa, slobode medija i borbe protiv korupcije.

Sagovornici su napomenuli važnost zaključivanja sporazuma o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka, kao i potpisivanje memoranduma o saradnji mladih.

Bećirović i Boone su razgovarali o prijedlogu predsjednika Francuske Emmanuela Macrona o Evropskoj političkoj zajednici (EPC), novoj evropskoj organizaciji kojom bi se omogućilo evropskim demokratskim državama sa, kako je naglašeno, zajedničkim temeljnim vrijednostima da pronađu prostor za saradnju koja bi mogla uključivati političku koordinaciju, sigurnosnu saradnju, energetiku i slobodno kretanje ljudi, saopćili su iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Boone je razgovarala i s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić (SDP) te je i tom prilikom poručila da će Francuska učiniti sve da Bosni i Hercegovini pomogne na EU putu.