Bećirović s italijanskim ambasadorom: Italija snažno podržava nezavisnu i cjelovitu BiH

š

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Republike Italije u Bosni i Hercegovini Markom Di Rucom (Marco Di Ruzza).

Razgovor je potvrdio posvećenost održanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i jačanje prijateljstva i saradnje između Bosne i Hercegovine i Italije.

Tokom sastanka razgovarano je o odnosima Bosne i Hercegovine i Italije, evropskoj perspektivi i političkoj situaciji u našoj zemlji.

Ambasador Marko Di Ruca je naglasio da Italija snažno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. On je naglasio da su glavni ciljevi italijanske diplomatije prema Bosni i Hercegovini, pored jačanja bilateralnih odnosa, promocija mira i stabilnosti, te podsticanje evropskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Također, ambasador Ruca je poručio da Italija snažno podržava demokratske procese i reforme koje Bosna i Hercegovina poduzima na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Član Predsjedništva BiH Bećirović je izrazio zahvalnost za kontinuiranu podršku Italije Bosni i Hercegovini u procesima evropskih i euroatlantskih integracija, kao i napore da istakne važnost i vrijednost proširenja EU.

Bećirović i ambasador Ruca konstatirali su da su bilateralni odnosi BiH i Italije veoma dobri i prijateljski, te da obje zemlje nastoje unaprijediti saradnju. Naglašeno je da ima prostora za jačanje veza u oblasti privrede s obzirom na veliki potencijal za dodatno unapređenje ekonomske saradnje, kao i kulture, obrazovanja i mnogih drugih sektora.