fbpx Bečkom iftaru prisustvovalo skoro 2.000 ljudi

Bečkom iftaru prisustvovalo skoro 2.000 ljudi

Home

Bečkom iftaru prisustvovalo skoro 2.000 ljudi


Omladina džemata "Bosna" iz Beča i džematski odbor organizirali su iftar na otvorenom u neposrednoj blizini džematskog mesdžida u 16. bečkom okrugu.

Iftaru je prisustvovalo skoro 2.000 ljudi, a povodom toga velik dio ulice Hasnerštrase bio je zatvoren za saobraćaj.

Program je započeo učenjem Kur'ana, ajetom: "O, ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali", prenoseći poruku i cilj organizatora, a to je potaći na dijalog, susret i suživot u neposrednom komšiluku džamije i lokalnoj zajednici, pružajući otvorenu ruku svima. 

- Čovjek strahuje od onoga što mu je nepoznato - to je razumljivo, te je zbog toga, sada više nego ikad, važno pozvati na međusobni dijalog i upoznavanje da bismo otklonili barijere i strahove koji nas okružuju i pronašli ono što nam je zajedničko i što nas može povezati kao ljude - izjavio je Dževad Gazibara, predsjednik džematskog odbora.

Jedan od organizatora manifestacije Edin Grgić naglasio je da je ramazan mjesec dijaloga.

- Željeli smo iskoristiti iftar i zajedničku večeru na otvorenom s našim komšijama i džematlijama da bismo otklonili strahove od drugog i drugačijeg, razbili predrasude koje ovo društvo ima prema muslimanima i ukazali na naše sličnosti i zajedništvo u suživotu jednih s drugima, a ne jednih pored drugih - kazao je Grgić.

Skupu su se, također, obratili i predstavnici obližnjih kršćanskih crkava i međureligijskih inicijativa, predstavnici lokalne i pokrajinske politike, kao i predstavnici Islamske zajednice iz Bosne i Hercegovine.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 13/06/2017 - 21:15

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top