Najbolji od najboljih na Agroklubu: Bekir Dolić iz Cazina proglašen mladom nadom agrarnog novinarstva

Agroklub je poljoprivredni portal i mjesto gdje možete saznati novitete o proizvodnji, pratiti sva važnija događanja i globalne trendove, a i pročitati brojne priče o poljoprivrednicima iz našega okruženja. Od 2008. godine njegov sadržaj kreiraju novinari, agronomi, urednici i poljoprivredni proizvođači, a mreža od 90 dopisnika, vanjskih saradnika omogućava i osigurava nove informacije iz brojnih ruralnih sredina.

Između ostaloga, posebno u zadnjih pola godine, na ovom portalu možete pronaći i sve više poljoprivrednih vijesti vezanih za Unsko-sanski kanton zahvaljujući prvenstveno vanjskom saradniku Agrokluba, Bekiru Doliću.

Bekir Dolić je mladi, svestrani inžinjer agronomije iz Cazina, trenutno na master studiju na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Rezidbama se bavi već pet godina. Na području našeg kantona orezuje i održava oko 150 voćnjaka. Podigao je oko 50 zasada voćnjaka, od čega samo oraha oko 100 dunuma. Između ostaloga, Dolić piše i novinarske članke za najznačajniji poljoprivredni medij na našim prostorima.

Upravo je Dolić, prema izboru portala Agroklub proglašen mladom nadom agrarnog novinarstva, što je veliko priznanje za perspektivnog Cazinjanina. 

Sve je počelo tako što je urednica BiH izdanja Agrokluba, Maja Celing Celić, poželjela napraviti priču o mladiću koji uspješno kroz društvene mreže obrađuje različite poljoprivredne teme. I korak po korak, post po post, Bekir je od subjekta Majine priče postao saradnik ovog medija i dobitnik spomenutog značajnog priznanja. 

Image

- "Iskreno, kao autor koji radi tek pola godine za Agroklub i kao neko ko ima tek 26 godina, nisam se nadao ovom uspjehu i dostignuću. Ovo je veliki korak za mene kao pojedinca, ali i portal, budući da je direktor Vedran i sam imenovan kao član Upravnog odbora ENAJ-a (European Network of Agricultural Journalists). Osjećam se ponosno i ovaj uspjeh poklanjam svom gradu i svojim poljoprivrednicima, kao i svojoj porodici koja je moja najveća podrška", otkrio je Dolić za Cazin.NET.

Dolić je u pola godine, koliko sarađuje sa spomenutim portalom, publicirao nešto više od 20 tekstova koji su najčešće bili savjetodavnog karaktera za različite oblike poljoprivredne proizvodnje.

- "Kraj iz kojeg dolazi donosi širinu kultura, ali i izazova s kojima se tamošnji proizvođači susreću pa tema zasigurno ne nedostaje. Bekir je osoba koja u isto vrijeme otkupljuje kestenje iz cazinskog kraja, organizira dane oglednih polja, savjetuje proizvođače o kornišonima, paprici, rezidbi pa je onda u Sarajevu na fakultetu ili na kakvom festivalu rakije. Često ga ne možeš uhvatiti ni za glavu ni za rep, a onda kada sjedne, napiše članak do u takve detalje i toliko jasno da ne može pogriješiti ni kakav laik", navode iz Agrokluba.

Članci ovog Cazinjanina su vrlo čitani i često uspješni na društvenim mrežama. Korisna i pravovremena informacija ključ je ovog posla, a Bekir je toga i više nego svjestan pa uza sve što radi, razmišlja i o pokretanju BiH inačice hrvatskog DAHN-a. 

"Agroklub je jako značajan medij. Postoje već deset godina. Sjedište je u Osijeku, a najčitaniji je poljoprivredni web magazin na Balkanskom poluostrvu. Njen direktor je sada u već pomenutom odboru Evropskog vijeća agrarnih novinara. Moji članci, koje pišem najčešće na osnovu vlastitog iskustva, čitaocima s područja Balkana nudi tačne i pravovremene informacije iz različite problematike u agrarnoj prpizvodnji, životu i politici. Sad smo dio jako bitnog evropskog novinarskog aparata te ćemo kroz buduće ostvarene suradnje s novim kontaktima", dodaje za kraj Dolić. 

Image