Beograd ima najzagađeniji zrak na svijetu, izdana upozorenja građanima

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, zrak je jutros bio "jako zagađen" u dijelovima Beograda, Novog Sada, Užica, Valjeva, Pančeva i Subotice.

To je oznaka za najveći, peti stupanj zagađenja koje mjeri ta Agencija. Također, prema podacima sa stranice Air Visual, Beograd je danas u jednom trenutku imao najzagađeniji zrak na svijetu, piše Blic.

Načelnik Odjela za kontrolu kvalitete zraka u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović kaže za RTS da se automatski prati koncentracija sumporovog dioksida, azotnih oksida, prizemnog ozona, ugljikovog monoksida i suspendiranih čestica od 10 i 2,5 mikrona. Njihova koncentracija se, kaže, mijenja iz minute u minutu.

I meteorološki uvjeti netipični za ovo doba godine su doprinijeli ovakvim podacima. 

Beograd u vrhu najzagađenijih gradova


Jučer, ali i danas, čini se, Beograd obara sve rekorde kada je zagađenje zraka u pitanju jer je srpska prijestolnica prva na listi gradova s najzagađenijim zrakom. Iako se podaci o štetnim materijama u zraku mijenjaju iz sata u sat, neslavnu titulu Beograd je zadržao tijekom cijelog jučerašnjeg dana, govore podaci sa sajta Air Visual.

Što se tiče regije, Beograd u stopu prati Sarajevo koje je na četvrtoj poziciji, a i Skoplje se nalazi na listi 10 najzagađenijih gradova na svijetu.

Rekordna koncentracija suspendiranih PM10 čestica, čak 346, izmjerena je noćas u 1 sat na mjernoj stanici "Starčevo" u Pančevu, što je do sada nezabilježen iznos. Primjera radi, jučer ujutro na ovoj mjernoj stanici bilo je za 100 manje PM10 čestica.

Upozorenje građanima


Zbog zagađenog zraka se u cijeloj populaciji mogu pojaviti zdravstvene tegobe, s tim što se kod starih, djece i osoba s bolestima srca i pluća mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba, piše RTS.

Preporuka za osjetljive grupe je da izbjegavaju naporne aktivnosti na otvorenom koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da preusmjere obavljanje aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvaliteta zraka.

Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da rade duže pauze tijekom aktivnosti na otvorenom.

Dr. Snežana Rsovac, pedijatrica pulmologinja u Tiršovoj, navodi da posljednjih desetak dana imaju veći broj prijema pacijenata s respiratornim infekcijama. To, kaže, nije samo sezonski već je i posljedica zagađenja zraka.