Beogradska glumica koja je učitelja prijavila za silovanje: Moje je bilo da ne šutim

kk
"TRENUTNO ne želim pretjerano medijsko eksponiranje na ovu temu. Moje je bilo da ne šutim. Ali nisam sama, tu su i te divne djevojke, ovo ne smije postati samo - on i ja. Nadam se da će i ostale žrtve progovoriti javno", rekla je glumica Milena Radulović u izjavi za Nova.rs nakon svoje ispovijesti kojom je ohrabrila mnoge žene i djevojke da ustanu i progovore o seksualnom zlostavljanju koje trpe.


Od subote navečer, kada je Aleksić priveden zbog sumnje da je seksualno zlostavljao nekoliko učenica svoje glumačke škole, u javnost je izašlo još nekoliko njegovih polaznica, koje su zdušno podržale Milenu.

Jedna od njih je i glumica Iva Ilinčić, koja je s Milenom i još nekoliko djevojaka prijavila Aleksića policiji. U svojoj ispovijesti za Blic je iznijela da je i sama više puta doživjela seksualno uznemiravanje od Aleksića, iako nije bila žrtva silovanja.

Ona detaljno potkrepljuje svjedočenje Milene Radulović u vezi s građenjem kulta ličnosti koji je Aleksiću, prema njihovim riječima, svojstven.

"Govorio je da su djeca mali ljudi, a nama je prijalo kad čujemo: 'Vi ste samostalni, ovo je nešto samo vaše.' Poništavao je roditelje i njihovu ulogu, ali tada nam to nije djelovalo sporno", ispričala je glumica u svojoj ispovijesti te detaljnije objasnila kako Aleksićeva monstruozna mreža zapravo funkcionira.

"Najstrašnije je što je teren pripreman godinama, od ranog djetinjstva, od strane jednog monstruma, a djevojke koje su sa mnom i ja ne možemo dozvoliti da netko proživi ono što smo mi. Ovo nije osveta, iako je i ta faza u meni postojala, ali je davno završena. Sve mi, žrtve Miroslava Aleksića, ulazimo u ovo zato što je nedopustivo da se više i dan šuti. Neke djevojčice, rođene 2003. ili 2004. godine, upravo prolaze kroz takvu vrstu torture", ispričala je Milena te tako ohrabrila i ostale djevojke koje su na bilo koji način bile žrtve seksualnog zlostavljanja da slučaj prijave nadležnima.

"Nadam da će se same javiti i sve prijaviti. Mnoge su sada majke i bolje razumiju da silovanje djece mora biti zaustavljeno. Ne samo ovo nego i svako drugo silovanje. Ovo je monstruozna mreža, inteligentno sklopljena u najvišem krugu društva, od najranijih godina upakirana u najplemenitije forme umjetnosti i religije čovjeka koji, korak po korak, zna što radi i s predumišljajem dolazi do cilja. A taj cilj s predumišljajem je silovanje maloljetnih djevojaka", ispričala je ona.

"Neizmjerno sam ponosna što djevojke i ja poslije određenog vremena zajedno stajemo ovome na put. Ovo nije pokret Me Too, apeliram da govorimo o silovanju maloljetnih lica, monstruozno izmanipuliranih od strane narcisoidnog psihopata, koje je Aleksić pripremao za čin odmalena. Moje obraćanje javnosti usmjereno je na podršku svim prethodnim žrtvama (a ovo traje 35 godina) da se jave tužilaštvu, bez straha, jer će naići na profesionalan rad i pristup. Ono je također usmjereno i na sve žrtve bilo kakvog seksualnog uznemiravanja ili silovanja. Niste same, nijedna djevojčica, djevojka ili žena ne smije proživjeti, ili ne daj bože proživljavati bilo što slično", rekla je Milena Radulović.

Aleksiću određen pritvor

Vlasniku i voditelju glumačke škole u Beogradu Miroslavu Aleksiću danas je određen pritvor od 30 dana nakon što ga je nekoliko bivših učenica optužilo za silovanje, seksualno zlostavljanje i bludne radnje.

Sudac za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu Aleksiću je odredio pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, ali i temeljem činjenice da je za ta djela propisana kazna zatvora dulja od 10 godina.

Aleksić je na saslušanju nijekao optužbe, ali je Tužiteljstvo zatražilo jednomjesečni pritvor i najavilo da će provesti istragu te da se do daljeg neće očitovati u javnosti.

S obzirom na težinu kaznenih djela, a poglavito imajući u vidu da su kaznena djela počinjena i prema malodobnim osobama, tužiteljstvo je ukazalo na "zakonsku obvezu svih sudionika u postupku da ne iznose činjenice koje saznaju tijekom postupka", imajući u vidu interese oštećenih "koji tek trebaju biti ispitani u istrazi".

Pokrenuta Facebook grupa Nisam tražila

Miroslav Mika Aleksić filmski je redatelj, producent, scenarist, glumac i pedagog koji je imao veliki ugled u javnosti, a kroz radionice njegove glumačke škole prošlo je više od 3000 mladih.

Nakon prijave Milene Radulović i nekoliko glumica iz Beograda, četiri glumice sa sarajevske Akademije scenskih umjetnosti pokrenule su Facebook grupa Nisam tražila, ohrabrujući na prijavljivanje sličnih iskustava.

Nakon toga na društvenim mrežama krenulo je dijeljenje sličnih ispovijesti, a sarajevska Akademija je, kako prenose neki mediji, i formalno pozvala svoje studentice da se u slučaju iskustava seksualnog uznemiravanja jave pravnoj službi Akademije.