Berina Džindo je bacila bebu u smeće znajući da može umrijeti

Policajci Adnan Turčalo i Midhat Hodžić iz PS Centar u novogodišnjoj noći, roveći po smeću, naišli su na živu bebu, koju je optužena bacila nakon poroda

U Općinskom sudu Sarajevo jučer je počelo suđenje 39-godišnjoj Berini Džindo, koja je u novogodišnjoj noći u kontejner u centru grada bacila svoju tek rođenu bebu. Na teret joj se stavlja krivično djelo čedomorstvo u pokušaju, kako je navedeno u optužnici koju zastupa tužiteljica Advijo Hajdo-Balta.

Zbrinuta u bolnici

Ona je kazala kako će dokazati da je Džindo bacila svoju djevojčicu u smeće iako je znala da može umrijeti usljed hladnoće, kao i da služba KJKP “Rad” može isprazniti kontejnere. S druge strane, odbrana nije željela otkrivati svoju taktiku.

Jedan se građanin uplašio čuvši u novogodišnjoj noći neobične zvuke koji su dopirali iz kontejnera. Pozvao je policiju, koja se za manje od minutu našla na mjestu događaja. Policajci Adnan Turčalo i Midhat Hodžić iz Policijske stanice Centar, roveći po smeću, naišli su na živu bebu u najlonskoj kesi. Izvrsnog zdravlja i lijepo obučena, odmah je kolima Hitne pomoći prevezena na Pedijatriju, gdje je pregledana, okupana i utopljena.

Pozvala policiju

Tokom istrage, utvrđeno je da je zdrava djevojčica rođena u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, 30. decembra prošle godine, odakle je sa majkom otpuštena kući. Pokrenuta je opsežna potraga za optuženom.

Na istragu je stavljena tačka onog dana kad je patronažna medicinska sestra koja pokriva područje općine Vogošća, razotkrila bešćutnu Džindo. Ova zdravstvena radnica, nakon šokantnog priznanja porodilje, odmah je pozvala policiju i prijavila slučaj. Džindo je uhapšena u svojoj kući. Nakon saslušanja, puštena je na slobodu.