Bermin Meškić: BIT ĆU GLAS BOŠNJAKA U HRVATSKOM SABORU

Meškić
U Domu hrvatskih branitelja u Puli jučer je svoj program predstavio bošnjački kandidat za Sabor Republike Hrvatske Bermin Meškić.

Domaćin je bila Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre čije je rukovodstvo priredilo 15. Festival bošnjačke kulture u Istri na kojem je ujedno obilježeno i jubilarnih 25 godina djelovanja ove vrlo dinamične bošnjačke zajednice.

Bermin Meškić se zahvalio svima koji su došli podržati ga na putu u najviše zakonodavno tijelo Republike Hrvatske, u Sabor koji donosi zakone i pravne akte.

"Ja sam pravnik i dovoljno znam kako ću u tom najvišem hrvatskom tijelu predstavljati vas i zastupati vaše interese. To sam i do sada pokazao djelujući u svakom dijelu Hrvatske radeći na besplatnoj pravnoj pomoći. Nisam od jučer s vama. Znam što našem narodu treba jer i ja sam jedan od vas, iz naroda i dovoljno se razumijemo".- u uvodnim riječima naglasio je Meškić.

Izlažući svoju programsku platformu napomenuo je da je ova skupina u 12. izbornoj jedinici dizajnirana tako da Bošnjak predstavlja svih pet nacionalnih manjina (Bošnjake, Albance, Slovence, Makedonce i Crnogorce), ali zažalio je što su neki tada to prepustili drugima pa su se bošnjački glasovi raspršili na puno kandidata te dodao: "Bošnjaka u ovoj skupini ima najviše i kada me izaberete slušat ću vaš glas. Bit ću vaš glasnogovornik u Saboru. Za Bošnjake će se čuti sada isto kada se čulo i u Domovinskom ratu kada Bošnjaci nisu kalkulirali nego su branili ovu slobodu u kojoj se danas rađamo kao Bošnjaci, školujemo se kao Bošnjaci, živimo kao Bošnjaci, radimo kao Bošnjaci, pa možemo i birati Bošnjaka u Sabor u ovoj našoj današnjoj slobodi. Zato iskoristimo svoju slobodu u slobodnoj Hrvatskoj da budemo više vidljivi i da se danas čuje za nas kao i onda kada je najviše bilo potrebno. Cilj mi je vratiti Bošnjake u Sabor."
Bermin Meškić nije krio nezadovoljstvo s prethodnim predstavljanjem Bošnjaka u Saboru. Ono se nije ni događalo.

"Zapravo, nas u ovom sazivu Sabora nije imao tko predstavljati. Zato je na nama sada velika odgovornost da tu nepravdu prema Bošnjacima ispravimo i da 5.7. izađemo na izbore, uzmemo manjinsku listu i zaokružimo broj 5. Taj broj je odličan. Broj pet je uspravna ruka starog Bošnjanina na stećcima i on nikada ne kleči. Nećemo ni mi klečati nego je ovo trenutak da vratimo dignitet i dostojanstvo Bošnjacima. Obećavam vam da ćemo biti vidljivi i da ćemo pokrenuti dobre procese koji se tiču nas Bošnjaka u Hrvatskoj. Hvala vam! Slažemo život zajedno u Puli. S mojim narodom. S vama. Pun sam ponosa. Hvala Vam!" - zaključio je Meškić na kraju svog obraćanja Bošnjacima i njihovim prijateljima iz Pule i cijele Istre.

Za one mlade istaknuo je svoj prepoznatljivi slogan #SložimoŽivotZajedno s kojim je tri puta obišao Bošnjake po Hrvatskoj u protekla dva mjeseca.

Inače Bermina Meškića podržava 50 različitih bošnjačkih udruženja civilnog društva iz cijele Hrvatske kao i Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDAH) koja ga je i pravno-formalno kandidirala.

U prethodnom sazivu Hrvatskog sabora ovih pet nacionalnih manjina zastupala je Albanka Ermina Lekaj Prljaskaj. Za ove izbore pored Bermina Meškića za svoje pretendovanje kandidiralo se još 6 kandidata, tri Bošnjaka i troje Albanaca. Kako je Bermin Meškić napomenuo: "Oni nisu moji protukandidati nego kandidati. Ja među svojim narodom nemam protukandidata. Svi smo isti."

Izbori u Hrvatskoj će se održati u današnji dan 5.7. a pravo glasa za svoje predstavnike u Saboru na manjinskoj listi u 12. izbornoj jedinici imaju oni koji su se izjasnili po svojoj nacionalnoj odrednici, u ovom slučaju kao Bošnjaci.

Pokrovitelj 15. Festivala bošnjačke kulture je bila Istarska županija, a poduprle su ga općine Medulin i Marčana. Kulturno-umjetnički program su uveličali sastav "Sevdah" iz Rijeke te Folklorno društvo "Kršanski ljiljani" i BKUD "Đulistan" iz Labina.