Bernardić: HDZ dao legitimitet ustaškom pozdravu

Home

Bernardić: HDZ dao legitimitet ustaškom pozdravu

Predsjednik hrvatske Socijaldemokratske partije (SDP) Davor Bernardić izjavio je da vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), izjavom ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da ploča HOS-a s pozdravom "Za dom spremni" ostaje u Jasenovcu do daljneg, daje legitimitet otvorenom poticanju fašizma.

Kako je ocijenio, HDZ je tim potezom i zvanično pustio ustaški pozdrav u hrvatsku svakodnevnicu.

"HDZ je danas djeci poručio da slobodno kliču ustaški pozdrav. Hrvatskoj javnosti mora postati jasno da ima vlast koja se srami antifašizma i potiče fašizam. Jer dati legitimitet pozdravu 'Za dom spremni' jest - poticanje fašizma", napisao je Bernardić.

Uklanjanje ploče 'moguće'

Na burne reakcije koje je izazvao Bošnjakovićev intervju, u centralnom dnevniku Hrvatske radiotelevizije oglasio se i taj prozvani ministar, koji je rekao da je uklanjanje ploče moguće i prije nego što komisija "odradi" dio posla vezan za sveobuhvatno rješavanje pitanja simbola totalitarnih sistema.

"Dakle, vrlo je bitno kakav će stav zauzeti Ministarstvo uprave, koje razmatra to konkretno pitanje, i kakvo rješenje može predložiti", rekao je ministar, napomenuvši kako tu "nisu toliko ključni datumi, koliko je ključno da se nađe jedno zakonito rješenje koje će biti u okvirima postojećeg normativnog sustava", istakao je Bošnjaković.

 

(Izvor: Agencije)

Tagovi
Objavljeno: Ned, 27/08/2017 - 08:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top