Berton: Izbori su bili konkurentni, ali i dalje postoje zakonski i sistemski nedostaci

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton čestitao je građanima Bosne i Hercegovine koji su iskoristili svoje demokratsko pravo i 7. oktobra izašli na izbore.

U saopćenju je istaknuto da je zadovoljan činjenicom da su izbori bili konkurentni, ali da i dalje postoje zakonski i sistemski nedostaci.

"Dok čekamo konačne rezultate, ishodi izbora na određenim nivoima vlasti su jasni. Stoga također čestitamo i pobjednicima, te zahvaljujemo svima koji su učestvovali u izborima, uključujući posmatrače koji su svojim radom doprinijeli održavanju fer i transparetnog procesa. Izražavamo zadovoljstvo činjenicom da su izbori bili istinski konkurentni, te da su prošli bez većih incidenata ili prekida. U kontekstu izjave Posmatračke misije ODIHR-a, također ističemo da su i dalje prisutne zakonske i sistemske manjkavosti, uključujući tu i razdvajanje kampanje na nacionalnoj osnovi, pristrasno izvještavanje medija, te neprimjerene pokušaje uticanja na birače", naveo je Berton. 

Pozivao je nadležne organe da istraže sve tvrdnje o prevarama ili neprimjerenom ponašanju, te apelovao na političke lidere da poduzmu mjere u cilju vraćanja povjerenja građana u izborni proces. 

"Politički lideri dužni su osigurati provedbu izbornih rezultata i omogućiti formiranje zakonodavnih i izvršnih organa vlasti na svim nivoima, te nastaviti raditi na rješavanju najbitniijih i najhitnijih problema sa kojima se građani BiH suočavaju. Za ostvarenje bilo kakvog napretka, neophodan je konstruktivan politički dijalog. Misija OSCE-a u BiH ostaje snažan i pouzdan partner građana i institucija BiH", kazao je Berton.