Bevanda pisao žalopojke Varhelyiu o CIK-u ali nije identifikovao kočničare usvajanja budžeta

asdf

- Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda uputio je pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhelyiu nakon što je imao obraćanje pred Evropskim parlamentom 8. marta gdje je govorio o održavanju Općih izbora u oktobru 2022. godine. Varhelyi je pozvao Ministarstvo da obezbijedi budžet za izbora, a Bevanda je osjetio potrebu da komesaru pojasni činjenice o trenutnoj situaciji sa budžetom institucija. 

Benavda je iskoristio ovo obraćanje pa je komesaru naveo da je "ustavna i izborna reforma naš strateški cilj kome smo potpuno i predano posvećeni, jer samo tako uspostavljeni pravni aranžman predstavlja garanciju i osigurava jednakopravnost svih konstitutivnih naroda, prosperitet i opstojnost Bosne i Hercegovine".

"Uspješno okončanje ovog procesa u demokratskom duhu i sukladno europskim standardima za nas nema alternative, i stoga ne treba sumnjati da ćemo ustrajati na tome. Cijenimo dosadašnje napore i posvećenost, kao i svu podršku koju ste pružali svim političkim akteri ma u ovom procesu, ali je, usprkos tome, kao što navodite u izlaganju ostao neuspješan. Dijelim Vaš sud da se rješenje žurno mora pronaći, ali podsjećam na realnu pretpostavku da je za uspješan rad nužno iz procesa otkloniti elemente otvorenih opstrukcija, itekako prisutnih u proteklom periodu, zbog kojih se uostalom nisu ispunile očekivane nade u uspješnu ustavnu i izbornu reformu", navodi Bevanda. 

Dalje kaže da ga je "nemalo iznenadila i zabrinula olako i neutemeljeno data izjava u nastavku Vašeg izlaganja, kojom u imperativnom tonu dajete naputak Ministarstvu finansija i trezora BiH da stavi proračun institucija na raspolaganje Središnjem izbornom povjerenstvu, radi organiziranja izbornih procedura."

Bevanda pokušava Varhelyiu predstaviti svoje viđenje izbora članova Centralne izborne komisije pa tako navodi da su izabrani u nedemokratskoj i protupravnoj proceduri u Parlamentarnoj
skupštini Bosne i Hercegovine.

Ministar čak Varhelyiu sugeriše da takav CIK u čiji se legitimitet i legitimitet sumnja ne može imati povjerenje za poštene, slobodne i inkluzivne izbore, pa zašto ne i kod nas.

"Nema zakonskog uporišta za bilo kakav izuzetak i povlašteni status za bilo koga, pa tako i za Centralno izborno povjerenstvo BiH, te je stoga neutemeljeno i štetno insinuirati da ministar ima
mandat za bilo kakvo drugačije postupanje. Dakle, odgovore za ova pitanja treba tražiti u Zakonu o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu. Da bismo došli do ovog zakona treba riješiti neka prethodna pitanja i stoga prije svega uporno inzistiram na tome da se sukladno Zakonu o fiskalnom vijeću u BiH donese dokument Globalni fiskalni okvir, temeljem kojeg bi se mogao donijeti Dokument okvirnog proračuna", naveo je Bevanda ističući kako će s e on oduprijeti atmosferi prisutnih lobiranja i pritisaka s ciljem stvaranja izuzetaka.