Bevanda tvrdi da je nezakonita odluka o financiranju izbora: Očito je to rezultat političkog pritiska

sadf

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda smatra da odluka o izdvajanju sredstava za održavanje općih izbora o kojoj se danas izjašnjavalo Vijeća ministara na izvanrednoj telefonskoj sjednici, nije sukladna Zakonu o financiranju institucija BiH.

Ministar Bevanda naglasio je da je Ministarstvo financija i trezora BiH upozorilo na nezakonitost takve odluke u svom mišljenju koje je danas bilo pred ministrima kao sastavni dio materijala za sjednicu.

-Zakonom je propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog financiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akomuliranih prihoda. U Mišljenju Ministrstva financija i trezora BiH sve je decidno navedeno, ali očito da zakon i zakonito postupanje nisu bili prioritet kod predlaganja ovakve odluke, istaknuo je ministar Bevanda.

Bevanda navodi kako ovaj prijedlog izlazi iz sfere profesionalnog, a ulazi u sferu politikanstva, pogotovo nakon što je, kako navodi, poziv za sjednicu dobio jutros. On tvrdi da je to razlog politčkog pritiska.

- To je rezultat političkog pritiska kojem su podlegli upravo oni koji su već 18 mjeseci usporavali procese, prvo za donošenje proračuna za 2021. godinu, a potom i Globalnog okvira fiskalne bilance i politika u BiH za što je trebalo devet mjeseci“, naglasio je ministar Bevanda.

Ističe da nije želio da ulazi u javne polemike niti je želio ići ispod razine neprimjerene funkciji koju obnaša, kao ni osobnih ubjeđenja, ali je postao predmetom progona i hajke.

Ministar financija i trezora BiH zaključio je da će unatoč svemu svoj posao raditi sukladno Ustavu i propisima koji to definiraju u vjeri da je to jedini put i način djelovanja u BiH.