Erdogan: Bez članstva Turske, EU je nedovršen projekt

ANKARA (AA) – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u poruci povodom Dana Evrope istakao kako je Evropska unija nedovršen projekt sve dok Turska ne bude njena punopravna članica, javlja Anadolu Agency (AA).

Dan Evrope obilježava se 9. maja svake godine u znak sjećanja na Šumanovu deklaraciju kojom je bivši šef francuske deklaracije na današnji dan 1950. godine predložio osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik koja je kasnije prerasla u Evropsku uniju.

Turski predsjednik Erdogan u pisanoj poruci povodom Dana Evrope poručio je da je EU postao model političke integracije zemalja.

“U današnjem svijetu svakodnevno raste neizvjesnost, a EU je suočen s ozbiljnim izazovima kada je u pitanju poštivanje globalnih vrijednosti ljudskih prava, vladavine prava, demokracije, jednakosti i pravde, vrijednosti na kojima je EU deklarativno i osnovan“, navodi se u Erdoganovoj poruci.

Upozorivši da je sama Evropa najveća prijetnja budućnosti Unije, Erdogan je naveo da se Evropa suočava s rastućim problemima diskriminacije, rasizma, ksenofobije i islamofobije.

“Uporedo s ekonomskim, političkim i društvenim doprinosom, Turska bi ulaskom u punopravno članstvo dala najveći doprinos i u rješavanju tih problema Evropske unije“, poručio je Erdogan.

Erdogan je također poručio da je Turska i dalje predana cilju integracije u EU.

“Uprkos sabotažama nekoliko članica, Turska je i dalje predana strateškom cilju sticanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji“, zaključio je Erdogan.