Bez naknade dao komšijama zemljište na korištenje

Jesenja sjetva
Organizirano je druženje poljoprivrednika u naselju Glinice, Općina Velika Kladuša, kao i ranijih godina, kako bi jedni drugima dali podršku u pripremi jesenje sjetve. Ove godine idu korak dalje u smislu formiranja Udruženja koje bi trebalo ujediniti sve u zajedničkoj borbi za bolji status poljoprivrednika u Velikoj Kladuši.

 

Zemljište na korištenje svojim komšijama dao je vlasnik parcele Senad Bajramović koji posjeduje oko 70 dunuma zemljišta, ali ne živi u ovom naselju. Zemlju je dao na korištenje bez bilo kakve naknade, jer se mještani bave poljoprivredom.

Nekad je stanovništvo kao kooperanti Agrokomerca na ovoj su zemlji uzgajali uglavnom povrće koje se potom prerađivalo u obližnjim fabrikama. Bila je to sredina sa intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom. Danas je slika sasvim drugačija, jer je odlazak stanovništva evidentno umanjio aktivnosti na zemlji.

Rijetka su gazdinstva gdje je organizirana ozbiljnija poljoprivredna proizvodnja zbog odlaska porodica a posebno mlađe populacije.

Nadu u bolja vremena i život od vlastitog rada daju malobrojni koji u poljoprivredi i u udruživanju vide svoju sadašnjost i budućnost, kojom bi se i nadležne kantonalne institucije, kao i one sa višeg nivoa vlasti, trebale ozbiljnije baviti.