Bez obraza i stida: Plata im 7.000 maraka, nisu radili ništa i sada žele na odmor

Iako za nepunih sedam mjeseci nisu održali nijednu sjednicu poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uveliko se spremaju za godišnji odmor, koji će im, naravno, biti plaćen.

Ovo je još samo jedan u nizu šamara građanima ove zemlje koji već mjesecima gledaju bahatost parlamentaraca BiH, koji, uprkos tome što ništa ne rade, redovno primaju plate i ostale naknade, koje u nekim slučajevima prelaze i 7.000 KM, piše Srpskainfo.

Kako ide ljeto sasvim je logično da parlamentarci iskoriste svoje “zakonsko pravo” i odu na godišnji odmor, o čemu će već danas biti riječi na kolegijumu Predstavničkog doma PSBiH na kojem će se razmatrati tri rješenja o korištenju drugog dijela godišnjeg odmora za 2018.

Da li je moguće stati u kraj bahatosti parlamentaraca i natjerati ih da rade i na koji način ih natjerati – pitanje je koje se sve češće postavlja u javnosti.

Odgovor, nažalost, nije nimalo optimističan, jer je zakon na njihovoj strani. Drugim riječima, parlamentarci mogu da ne rade i naredne četiri godine, i niko im ne može ništa. Ne samo što mogu da ne rade, već će biti debelo plaćeni za svoj nerad. I sve to po zakonu.

Predsjednik PDP i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu PSBiH Branislav Borenović, ranije je poručio da ne treba kolektivizirati krivicu već identifikovati one koji blokiraju rad Parlamenta. On tvrdi da je još ranije zatražio da se građanima javno kaže ko su krivci zbog kojih ne radi PSBiH, ali da odgovor još nije dobio.

– Svjedoci smo svaki dan da se u javnosti govori da 42 poslanika primaju platu, ne rade, ne idu na radno mjesto. Zatražio sam da se dobije odgovor zašto parlament ne radi? Koji to klubovi i poslanici nisu dostavili imena članova komisija? Zašto bi bili jednaki oni koji bi da rade i oni koji ne žele? Snažnije bi bilo objaviti spisak onih poslanika zbog koji parlament ne radi – istakao je on.

Pored Borenovića, u javnosti su se oglasili još neki parlamentarci BiH koji traže sličan odgovor, predlažući da CIK BiH oduzme mandate poslanicima koji nedolaskom na sjednice opstruišu rad parlamenta.

– Od toga nema ništa. CIK im ne može ništa, niti postoji trenutno zakon u BiH kojim bi mogli biti kažnjeni za svoj nerad – poručuje Vehid Šehić iz Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”.

On ističe da jedini način da im se stane u kraj izmjena Ustava BiH, ali i Izbornog zakona i drugih zakona. Šehić pojašnjava da bi ustavom trebalo riješiti da u slučaju ako se u određenom roku ne konstituiše vlast, zakonodavna i izvršna, trebalo raspustiti Predstavnički dom PSBiH.

– Mi takvih odredbi nemamo. Nema nikakvih sankcija za neodgovoran odnos političara prema funkcijama koje obavljaju. Postavlja se pitanje kako to promijeniti, jer ovi koji danas ne rade, oni su ti koji donose i mijenjaju zakone, te Ustav ove države. Može se reći da smo u pat poziciji – poručuje Šehić.

Ocjenjuje da ovakva situacija može da potraje mjesecima, pa i godinama.

VEZANE RUKE

Portparol Centralne izborne komisije BiH Maksida Pirić ističe da su im ruke vezane kada je u pitanju blokada rada parlamenta.

– Jedino rješenje je izmjena zakona. Po važećim zakonskim propisima, CIK ne može oduzimati mandate onima koji opstruišu rad parlamenta na način na koji se to trenutno radi. U zakonu postoji jasno navedeno kada se nekome može oduzeti mandat, ali to se ne može primjeniti na trenutnu situaciju – navodi Pirićeva.