Socijaldemokratija između dvije vatre: Bh. blok opstaje, ali do kada

Stranke koje čine Bh. blok (SDP, DF i Naša stranka) sudeći prema posljednjim sjednicama i odlukama rukovodstava će opstati. Ipak, pitanje do kada s obzirom na očito nezadovoljstvo među partnerima o pitanju da se ne id eu pregovore za formiranje vlasti sa nacionalnim strankama.

Socijaldemokratske stranke, odnosno stranke građanske i ljevičarske orijentacije koje čine Bh. blok opstat će u neformalnom bloku, ali je očito da su "razapete" između dvije vatre i različitih tumačenja i pogleda na izazove i opasnosti koje nosi budućnost.

Naša stranka je striktno odbila bilo kakvU mogućnost pregovora o potencijalnoj koaliciji sa SDA i HDZ-om na federalnom nivou te SNSD-om na državnom nivou.

Demokratska fronta je blagonaklono gledala na opciju da se počnu pregovori, pravdajući to interesom države, potencijalnim opasnostima, naročito kada je riječ o NATO putu, naglašavajući šta može uslijediti u smislu blokada ukoliko SNSD i HDZ budu vodili procese.

SDP je podijeljen u cijeloj priči. Tuzlanski ogranak stranke, izuzev Gradskog odbora je bio za ulazak u vlast, ipak na Glavnom odboru stranke u subotu je donesena odluka da se ostane u opoziciji na svim nivoima.

Bh. blok će shodno do sada iznesenim stavovima stranaka opstati, ali pitanje je do kada. 

Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić za Klix.ba je kazao da će ta stranka ipak poštovati odluku BH. bloka.

"Nemam neki poseban komentar. Sve je rečeno, vrijeme će pokazati neispravnost takve odluke. To je moje lično mišljenje. Poštovat ćemo stav Bh. bloka", kazao nam je Đonlagić.

Sada se očekuje da vlast u FBiH pravi SDA sa HDZ-om i nekim drugim manjim strankama ili zastupnicima, a na državnom nivou te iste stranke uz SNSD.

Bh. blok ostaje u opoziciji, nevoljko, reklo bi se. Koliko će ostati principijelni vrijeme će pokazati, ali i koliko je odluka da se ne pregovara za ulazak u vlast s obzirom na izborni kapacitet bila mudra ili opasna. S jedne strane država i državni interesi, s druge strane opozicija pod izgovorom da ne treba praviti vlast s nacionalnim strankama. Jesu li svi isti i kakva je budućnost za sada "razapetog" Bh. bloka u viziji i idejama, vrijeme će pokazati.