Bh. blok pozvat će druge političke stranke da im se pridruže, ne zna se koje

Pravimo protutežu etničkom modelu BiH. Već u narednim sedmicama izaći ćemo sa prvim nacrtima i ponuditi široj društvenoj zajednici da se uključi u ovaj proces - rekla je Ćudić

Predstavnici Naše stranke i SDP-a BiH danas su na konferenciji za medije u Sarajevu najavili kako će pozvati druge političke subjekte da im se pridruže i postanu dio Bh. bloka, kao i predstavnike akademske zajednice i nevladinog sektora i sve one koji, kako navode, žele promjenu stanja u bh. društvu, prenosi Faktor.ba.

- Privodimo kraju proces formalizacije Bh. bloka da se otklone sve špekulacije šta će se dalje dešavati unutar Bh. bloka. Bez obzira na jednostrano istupanje DF-a iz Bh. bloka, mi nastavljamo raditi, formaliziramo ovo sve i nastavljamo širiti ovu priču, koja se neće završiti samo na ova dva politička subjekta - rekao je Damir Mašić, politički direktor SDP-a BiH.

Mašić dodaje kako je uvjereni da će rezultati njihovog rada biti vidljivi već na narednim lokalnim izborima, a do tada nastavljaju zajedničko opoziciono djelovanje na nivou Federacije i države. Formirane su radne grupe čiji je zadatak da usaglase stavove SDP-a i NS te da izađu s dokumentom iza kojeg će stati šira društvena zajednica, kazala je potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić.

- Pravimo protutežu etničkom modelu BiH. Već u narednim sedmicama izaći ćemo sa prvim nacrtima i ponuditi široj društvenoj zajednici da se uključi u ovaj proces - rekla je Ćudić.

Ćudić je kazala da su neke stranke već kontaktirale Bh. blok sa namjerom da im se pridruže, a da će SDP i NS ponuditi paket uvjeta na koju viziju BiH se pristaje ulaskom u Bh. blok. Ona nije željela konkretno reći o kojim se političkim subjektima radi, ali je najavila da će to "vrlo brzo izaći u javnost".

Na pitanje o Vladi Kantona Sarajevo, Mašić je rekao da je većina u KS stabilna i sa DF-om, i bez DF-a.

- Mi ih nećemo istjerivati ali sve i da odluče da izađu, većina opet ostaje. Ova vlada u KS i ova većina ostat će do kraja ovog mandata i što se prije svi naviknu na to, manje ćemo trošiti vremena na priče koje dolaze iz režimske kuhinje SDA, koje su se pokazale da nisu tačne – rekao je Mašić.