Bh. državljani u Turskoj još čekaju povratak u BiH

turska
N1 je razgovarao sa nekoliko bh. državljana koji čekaju povratak iz Turske. Tvrde da su zvali ambasadu i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ali da nisu dobili relevantne odgovore i pomoć. Upitali smo Ministarstvo vanjskih poslova - da li će organizovati kolektivne povratke za državljanje Bosne i Hercegovine iz Turske.

"Prema raspoloživim evidencijama Tima za krizne situacije MVP BiH, Ambasadi BiH u Ankari i Generalnom konzulatu BiH u Istanbulu obratilo se 306 državljana Bosne i Hercegovine, od kojih je 221 osoba istakla želju za povratkom u Bosnu i Hercegovinu", kazao nam je Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Dodao je da je od 221 osobe u BiH repatrirano 104, od čega 77 kadeta Oružanih snaga BiH i 16 onkoloških pacijenata.

Za sutrašnji dan je od strane Ambasade BiH Ankari najavljena repatrijacija 27 osoba kopnenim putem, preko Bugarske i Srbije.

Što se tiče navoda da su pojedine osobe “zvali ambasadu i Ministarstvo vanjskih poslova BiH ali da nisu dobili relevantne odgovore i pomoć”, Regoje je rekao da u svako doba će im bila pružena adekvatana pomoć u skladu sa mogućnostima MVP BiH i DKP BiH, naročito Ambasade BiH u Ankari.

"Mogućnosti pružanja pomoći našim državljanima bila je ograničena zbog intenziteta restriktivnih mjera koje su u toku pandemije bile na snazi u Republici Turskoj (policijski sat, ograničenja u pogledu organizovanog masovnog kretanja i prevoza ljudi, zabrana letova iz Turske u zemlje evropskog kontinenta i sl.)", naveo je Regoje. 

Otežavajuću okolnost za povratak naših državljana iz Republike Turske, kako je rekao, predstavljala je činjenica da je našim državljanima do početka juna bio onemogućen ulazak u Republiku Bugarsku, čak i u svrhu tranzita, te su slijedom navedenog mnoge osobe odustajale od alternativnih mogućnosti tj. ruta povratka u BiH.

"Takve osobe, po dobijanju relevantnih informacija, se nisu obraćala MVP BiH i DKP BiH sa ponovnim upitima. Postoji mogućnost da se nekolicina takvih osoba uputila ka Bosni i Hercegovini sopstvenim motornim vozilima, preko “alternativnih ruta” (Albanija, Makedonija), a o čemu nisu bili dužni obavještavati Ambasadu ili Generalni konzulat", rekao je Regoje. 

U svojim repatrijacijskim aktivnostima vezanim za građane BiH u Republici Turskoj, MVP BiH i DKP BiH su se, kako je rekao Regoje, u prvoj liniji usredotočili na povratak naših državljana koji nisu imali mogućnosti za siguran ostanak u Republici Turskoj, dakle, one osobe kojima je isteklo pravo na boravak i u čijem je najboljem interesu bio povratak u BiH (npr. onkološki pacijenti koji nisu imali mogućnost daljeg tretmana u Turskoj).

"Osobe koje u Turskoj imaju regulisan status, boravak, zdravstveno osiguranje i slično upućena su na mogućnost komercijalnog putovanja (kada se za to steknu uslovi). Obzirom da su bh. aerodromi otpočeli sa radom početkom juna, ubrzo se očekuje normalizacija komercijalnog vazdušnog saobraćaja između BiH i Turske", zaključio je Regoje.