Bh. ekonomija brže raste, otporna na političke nestabilnosti

Bosanska ekonomija se pokazala otpornom na političku nestabilnost te će ubrzati rast i u ovoj godini, navodi se u najnovijom prognozi stručnjaka Europske banke za obnovu i razvoj.

EBRD je, tako, u izvještaju koji je prezentiran povodom godišnje skupštine jedne od najvećih finansijskih institucija u svijetu koja se održava u Ammanu unaprijedio prognozu ekonomskog rasta BiH sa tri posto na 3,3 posto, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

Na Skupštini, na kojoj je potvrđeno da će Sarajevo naredne godine biti domaćin ovog velikog međunarodnog skupa, BiH predstavlja Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

"Ekonomija BiH je prošle godine rasla za 3 posto, što je nastavak ranijeg trenda. Pokazalo se da je taj rast otporan za usporavanje reformi i političku nestabilnost. Sektor usluga i domaće trgovine su glavni motor rasta, uz dobru domaći potražnju. Industrija je prošle godine, također poslovala dobro, iako je poljoprivreda imala manji pad", navodi se u procjeni EBRD.

Ekonomski rast je nastavljen, uprkos, kako su naveli, usporavanju u prilivu investicija zbog odgađanja reformi neophodnih za velike infrastrukturne projekte.

"Zbog toga je usvajanje akcija veliki korak naprijed koji će omogući nastavak finansiranja velikih infrastrukturnih projekata, posebno autoputa na koridoru 5C. Očekujemo zato da će nove investicije ubrzati rast ekonomije. Zato smo svoju prognozu poboljšali. Također, očekujemo i povoljno vanjsko okruženje. Za 2019. godinu očekujemo još brži rast od 3,5 posto, iako održavanje općih izbora i moguća paraliza reformi predstavljaju rizik", smatraju u EBRD-u.