Bh. građani ponovo ostaju bez pasoša?

Home

Bh. građani ponovo ostaju bez pasoša?

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) ponovo bi mogla dovesti građane bh. u situciju da ne mogu izvaditi pasoše jer neće biti dovoljno pasoških knjižica, poručuju iz Transparency international BiH (TI).  

Portparol TI BiH, Ivana Koraljić, podsjeća da Agencija već nekoliko puta poništava tender, te da bi i u slučaju provođenja novog kada bi sve prošlo regularno ostalo pod pitanjem da li će biti dovoljno pasoških knjižćica i da li će se procedura kompletno moći ispoštovati.

Liberalno s propisima

- IDDEEA je propise malo liberalno tumačila, sve pod izgovorom da građani ne bi trpjeli, a trpili su.

Pitanje je da li do marta, kada ističe sadašnji ugovor, da li mogu provesti i ispoštovati procedure.  

Može se očekivati situacija kao i ove godine, nedovoljno pasoških knjižica. Igramo se procedurama, krše se, uporno se prave propusti, ostavlja se prostor za žalbe i za obustavljanje te procedure – pojašnjava Koraljić, naglašavajući da toliko istrajavanje kada se tender toliko puta obara ne može biti slučajno.

I Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, juče je kazao da šet puta pada tender i da se već sada zna da će i ovaj pasti, a IDDEEA ne nudi rješenje niti je još odgovorila na pitanja koja je postavio- šta će uraditi da građani ne ostanu bez putovnica i da više ne bude drama svaka tri mjeseca.

Ukazao je i da neki ministri već znaju ko se žalio na tender i šta u žalbi piše.

-Čini mi se da je u zadnje vrijeme veliko poigravanje sa tom institucijom i da je politika ušla preduboko u ovo – dodao je Bevadna. stakao je da su to neki od razloga zbog kojih je bio protiv da se na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH usvoji Program rada IDDEEA-a.

Na pitanje je li tačno da IDDEEA želi sama štampati pasoše i kupovati opremu, Bevanda je odgovorio da u Programu rada piše da hoće, ali se ne kaže kako. Upozorio je i da IDDEEA predlaže da se nabavka pasoških knjižica izuzme iz procesa javnih nabavki iako je riječ o vrijednosti od 60 miliona KM. I Koraljićeva je upozorila i na prijedlog Agencije da se promjeni Zakon o javnim nabavkama , odnosno da se nabavka identifikacionih dokumenta izuzme od Zakona.

- To očigledno rade jer im nikako ne ide da provedu javni tender oko pasoških knjižica, a bilo je problema i sa sklapanjem ugovora vezanog za lične karte. Apsurdno je, pokušavati da se priligadi praksa institucije Zakonu. Nastoje provesti inicijativu da se Zakon prilagodi njima, da se opet dovedemo u situaciju da nema propisanih procedura za sklapanje ugovora ovako velike vrijednosti – ističe Koraljić. Naglašava da bi takva izmjena Zakona ostavila prostor za zloupotrebe koje su se u Agenciji, tvrdi, dešavale, a na šta su revizori upozoravali, i zbog čega je pokrenuta istraga.

- Umjesto da se poštuje, traži se mjenjanje Zakona i prilagođavanje. To je opasno i u potpunoj suprotnosti sa direktivama EU- kaže ona.

Kovačević: Bitno da je pitanje otvoreno i da se riješi | Koraljić: Toliko puta obarati tender ne može biti slučajno.

Zatražen spisak

Zbog svojih nelegalnih radnji IDDEEA se našla i pod lupom Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH. Ne gubeći vrijeme,koje je za IDDEEA- u očigledno novac, odlučili su prodavati po cijeni od tri i po KM lične podatke građana komercijalnim bankama.  

Prema riječima direktora ove agencije, Petra Kovačevića, inspekcija je zatražila da u IDDEEA-i pripreme spisak kome su sve omogućili pristup ličnim podacima građana.

- Nakon toga donjećemo odluku koja je adekvatna mjera koju treba poduzeti. Ovdje se pojavljuje problem i u formalnom smislu da određeni dokumenti koji su donošeni prije svega Pravilnik o načinu i pristupu evidenciji i razmjeni podataka koji je mjenjan, a koji ima saglasnost Savjeta ministara BiH.

Ići će se prema Savjetu ministara i Ministarstvu civilnih poslova kako bi se stanje popravilo i uredilo, ali i dovelo u zakonske okvire- kaže Kovačević, ističući da je bitno da je ovo pitanje otvoreno, i da se riješi na kvlitetan način.

Sve informacije na portparolu koji odmara

Iz IDEEA-e već danima ne žele odgovoriti na upite, ni telefonske ni upućene e-mailom.

Prva informacija koju dobijete kada pozovete centralu IDDEEA-e jeste da je portparol na odmoru, na pitanje da li je sve na njemu, ipak dobijete sekretaricu, nakon čega sljedi informacija da ona smo mjenja pravu sekretaricu i naravno da portparol nije u Agenciji.

- Naš portparol nije tu, ovaj... treba da pošaljete pisano upit pa će vam neko odgovoriti. Dakle, na adresu pisano ili može i faksom – kazala je zamjenica sekretarice.

 

(Izvor:Avaz.ba)

Tagovi
Objavito: Wed, 08/30/2017 - 22:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top