BH granica bez graničara

Na lokaciji Lohovskih brda iznad Bihaća, novinarska ekipa je provela skoro pola dana. Osim što je zabilježeno da migranti ovim putem idu ka Hrvatskoj, vidljivo je i da ih hrvatski policajci istim putem, vraćaju. Odjeća, obuća, stvari za ličnu higijenu, latex rukavice za zaštitu koje koriste policajci.

Ono što su novinari također zabilježili u reonu Lohovskih brda je da pripadnika bh.granične policije nema. Ako su i bili tu, svakako je za očekivati da zaustave i legitimišu novinarsku ekipu. A morali bi biti tu, kako bi zaustavili deportaciju migranata iz Hrvatske u BiH, jer na toj lokaciji je proljetos kamerom sakrivenoj na „Čedinoj kući“ snimljena hrvatska granična policija kako vraća grupu migranata. Dakle, lokacija za koju postoje dokazi o nezakonitoj deportaciji migranata, sa bh. strane je prazna, niti jedan granični policajac je ne čuva. I tako sigurno najmanje 20 dana. Naime, da je nonsens u našoj zemlji skoro pa i pravilo, svjedoči tabla na kojoj piše Republika Hrvatska. Međutim, ta tabla se nalazi više od kilometar unutar teritorije BiH, a o tome svjedoče lovci za koje je ovaj dio iznad Bihaća savršeno lovište.

Novinari su poslali i upit na instituciju Granične policije opisavši šta se događa danima, ali odgovora nije bilo.

Ne bi trebalo začuditi i da ga ne bude, ali bh.građani, posebno Bišćani možda su ovim dobili odgovor na sve češće pitanje, otkud toliko migranata i izbjeglica na području njihovog grada. Jer, očigledno nije granica propsuna samo na Drini, već i na Lohovskim brdima i to opet ka Bosni i Hercegovini. Ne treba sumnjati da je granica slabo čuvana i na mnogim drugim mjestima, obzirom da je grad okružen graničnom linijom prema Evropskoj uniji.

Image