Bh. košarkašice borit će se za jedno od 14 mjesta koja vode na Eurobasket

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2021. godine očekuju i žensku košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Naša selekcija uvrštena je u drugu od ukupno četiri jakosne grupe na osnovu kojih će 22. jula biti izvršen žrijeb kvalifikacija u njemačkom Minhenu, objavila je Međunarodna košarkaška federacija (FIBA).

Ukupno 33 selekcije bit će podijeljene u devet grupa, od kojih šest sa četiri tima i tri sa po tri. Devet pobjednika grupa i pet najboljih drugoplasiranih igrat će na Eurobasketu 2021. godine za žene koje će biti održano u Francuskoj i Španiji (domaće selekcije automatski su stekle pravo nastupa na završnici).

U prvoj jakosnoj grupi su Srbija, Velika Britanija, Belgija, Švedska, Mađarska, Rusija, Italija, Slovenija i Latvija. U drugi šešir su uvršteni Crna Gora, Bjelorusija, Turska, Češka, Ukrajina, Grčka, BiH, Slovačka i Hrvatska, prenosi Avaz.

Treću grupu čine Litvanija, Poljska, Izrael, Rumunija, Njemačka, Holandija, Portugal, Island i Švicarska, te četvrtu Estonija, Bugarska, Finska, Sjeverna Makedonija, Albanija i Danska.

Šest kvalifikacijskih kola bit će igrano u tri termina, po dva kola. Prvi termin je od 10. do 18. novembra ove godine, drugi od 8. do 16. novembra 2020. te treći od 31. januara do 8. februara 2021.