"BH Telecom" u raljama radikalne SDA: Dinastija upravlja prisluškivanjima

.
Na čelu tehničkih operacija u “BH Telecomu” i prvi čovjek preko kojeg idu sva prisluškivanja je Nadir Zlatar, jedan od zetova porodice Izetbegović

 

Kako SDA upravlja privatiziranim obavještajno-sigurnosnim sistemom, pokazuje i podatak da je na čelu tehničkih operacija u “BH Telecomu“ i prvi čovjek preko kojeg idu sva prisluškivanja Nadir Zlatar, jedan od zetova porodice Izetbegović, oženjen unukom Alije Izetbegovića.

Sva kontrola

Tačnije, Zlatar je zet Jasminka Akšamije, koji je bio dugogodišnji direktor za investicije u „BH Telecomu“ i čovjek koji je upravljao svim procesima u ovoj firmi prije nego što se penzionisao.

Akšamija je suprug druge kćerke Alije Izetbegovića Lejle Izetbegović.

Zlatar, uz penzionera Muriza Druškića, teško kompromitiranog kadra OSA-e, ključna je osoba preko koje ide kontrola nad svim baznim podacima u „BH Telecomu“ i SMS porukama. Već se postavlja pitanje kako ovaj dvojac zloupotrebljava sudske naredbe za posebne istražne radnje.

Zlatar je godinama na vezi s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, smijenjenim direktorom OSA-e koji je završio na crnoj listi SAD, kao i s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, kojem polaže sve račune.

Kako je navedeno, Bakirov Osmica je koristio upravo javno preduzeće “BH Telecom” kako bi s mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima bh. političara koji nisu povezani sa SDA, pa nije ni čudno da se otkrila Zlatareva uloga u cijeloj aferi.

Kada je u pitanju Osmica, Zlatar je javno podržao proteste ispred Tužilaštva BiH kada je Mehmedagić bio uhapšen zbog sumnje na zloupotrebe i pranje novca.

Podrška za Osmicu

Protestima je prisustvovao i punac Akšamija.

Kompromitirani Zlatar je bivši djelatnik obavještajnih struktura, kojem je 2013. godine Turska zabranila ulazak u tu zemlju. Zlatar je vraćen u BiH 19. septembra 2013. godine, kako je tada navelo ministarstvo unutrašnjih poslova Turske, iz sigurnosnih razloga.

 

Naime, kako saznajemo, Zlataru nije dozvoljen ulazak zbog veza s Iranom. On je povezan i s Almirom Kukanom, pripadnikom kriminalnog podzemlja koji se ranije dovodio u vezu s Elvisom i Naserom Keljmendijem.

Sada se s pravom postavlja pitanje šta radi trojka u Federaciji i zašto se iz ruku državne mafije ne otme (para)obavještajni sektor koji služi Bakirovoj familiji da upravlja prisluškivanjima građana i da radi šta joj je volja.

Mutne igre

Mutne igre spriječene su odlaskom Osmice s čela OSA-e, ali SDA kontrolira prisluškivanje uz pomoć Zlatara i Druškića u “BH Telecomu”. Na čelu ove kompanije je Sedin Kahriman, predsjednik KO SDA kojeg Nikšićeva vlada mjesecima bezuspješno smjenjuje.

Ukoliko se trojka bude nastavila baviti sobom, a ne ključnim problemima za državu, reformom pravosuđa i smjenom kompromitiranih kadrova, teško je da građani mogu očekivati bilo kakve promjene. Trojka spava, radi sporo i stihijski, dok u SDA i dalje, iako nisu u vlasti, uz pomoć svojih kadrova vuku ključne poteze.

Spasiti Sebiju Izetbegović

Osim toga, ime Zlatara dovodi se u vezu i s aferom „Respiratori“, u kojoj je svoju ulogu odigrala i Sebija Izetbegović, u Viber grupi poznata kao Seb.

Sumnja se da je Zlatar na sve načine pokušao od Tužilaštva sakriti da ona stoji iza imena „Seb“, a što je u sudnici potvrdila sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić.

Ovo

dinastičko-mafijaško klupko uvezano je prije izbora Kahrimana za direktora i sve se radi diskretno i mimo legalne Uprave.

Veza Bakira i Bisere s Irancima

Odranije je poznata veza Bakira Izetbegovića s Irancima, baš kao i bivše ministrice diplomatije Bisere Turković. Izetbegović i Turković su prije nekoliko mjeseci bili jedini politički predstavnici u Evropi koji su primili Amira Abdulhiana, ministra vanjskih poslova Irana, i to u jeku protesta u toj zemlji zbog ugnjetavanja prava žena.

Zlatar

se spominjao još 2009. godine kao učesnik diplomatskog skandala koji je nastao otkrivanjem ilegalnog prisluškivanja Rafija Gregorijana, tadašnjeg prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH.