fbpx Bh. zastupnici danas o Zakonu o akcizama, Šarović objasnio zašto je protiv

Bh. zastupnici danas o Zakonu o akcizama, Šarović objasnio zašto je protiv

Home

Bh. zastupnici danas o Zakonu o akcizama, Šarović objasnio zašto je protiv


Predstavnički dom Parlamenta BiH danas bi na hitnoj sjednici trebalo da razmatra set zakona koji se odnosi na akcize, a koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH i uputilo ga u parlamentarnu proceduru uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku.

Pred poslanicima će se naći zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Vijeće ministara BiH je krajem marta, većinom glasova, utvrdilo prijedloge tih zakona. Njihovim usvajanjem bilo bi osigurano dodatnih 15 feninga iz akciza na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta, čime se omogućava aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtskim i OPEC fondom te nastavak aranžmana s MMF-om.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je nakon sjednice Vijeća ministara na kojoj su ti zakonski prijedlozi dobili podršku, kazao novinarima da su ministar Igor Crnadak i on glasali protiv, iako podržavaju reformski put BiH.

"Tražili smo u više navrata da se kroz ovaj novi namet od 15 feninga proizvede, ostvari ili obezbijedi minimalni nivo zaštite za one koji će biti najugroženiji. U ovom slučaju to su poljoprivrednici", istaknuo je Šarović.

Dodao je da su i u razgovorima s MMF-om, a i s predstavnicima Vlade RS-a u više navrata tražili da se, ili uvede kategorija „plavog dizela“ ili na neki drugi način pomogne poljoprivrednicima.


(Izvor:radiosarajevo.ba)

Tagovi
Objavio: Wed, 05/04/2017 - 08:18

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top