Bh. žene ruše stereotipe: Upravljaju kamionima i imaju dozvole za sve moguće dizalice i mašine

.

U Bosni i Hercegovini, hrabre i snažne žene svakodnevno ruše predrasude i uvode promjene u tradicionalne muške sfere. Izazovima se hrabro suprotstavljaju i obaraju barijere koje su nekada činile muške poslove nedostupnim ženama.

Jedna od tih hrabrih žena je Selma Ćehajić, prva deminerka u Bosni i Hercegovini. Svojim poslom doprinosi bezbijednosti, a istovremeno prkosi stereotipima o tradicionalnim ulogama žena.

Lejla svjedoči bh. ženama koje voze velike kamione, a Amila se ističe kao precizni mehaničar koji ručno popravlja senzore za automobile. I dok vozi kombi i rukuje trimerom, Amila pokazuje kako žene mogu uspješno obavljati različite poslove.

Učestvujući u diskusiji, žene iz različitih profesija dijele svoja iskustva.

Nazifa radi kao montažerka velikih mašina u Njemačkoj, dok Berina aktivno učestvuje u procesu proizvodnje. Sve ove žene, bez obzira na posao koji obavljaju, pokazuju hrabrost i sposobnost da se nose s izazovima.

Činjenica da je sve više žena koje obavljaju nesvakidašnje poslove postaje očigledna.

Radovi poput vožnje kamiona, rukovanja viljuškarima, ili čak rad na polaganju elektroinženjerskih pločica više nisu rezervisani samo za muškarce. Ove hrabre žene dokazuju da su sposobne, da nose odgovornost i uspješno obavljaju poslove koji su nekada smatrani netipičnima za njihov pol.

Dok se svijet mijenja i društva postaju sve inkluzivnija, žene iz Bosne i Hercegovine nastavljaju da inspirišu svojim primjerima hrabrosti, sposobnosti i odlučnosti. Njihove priče svjedoče o promjenama koje se dešavaju i o važnosti rušenja predrasuda kako bi se stvorila ravnopravnija zajednica.