BHRT se oglasio nakon što je urednik Bucalo ćirilicu nazvao hijeroglifima: Izrazio je zabrinutost nepoznavanja ovog pisma

.
Ni na koji način kolega Bucalo, pa ni BHRT ne omalovažavaju nijedno zvanično pismo u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju

 

Nakon što je urednik BHT 1 televizije Elvir Bucalo u programu ćirilično pismo nazvao hijeroglifima, što je izazvalo žestoke reakcije u javnosti, oglasio se i BHRT-a.

- S ciljem informiranja javnosti, a referirajući se na pisanje pojedinih medija o tzv. “omalovažavanju ćiriličnog pisma” u najavi voditelja/urednika emisije BHT1 uživo Elvira Bucala, ovim putem želimo pojasniti sljedeće:

Naime, u petak 1.7.2022. u emisiji BHT1 uživo nakon najavne špice koja je bila na ćirilici urednik/voditelj Elvir Bucalo je rekao: "Za one koji nisu mogli da pročitaju ove hiroglife kojima je napisan naziv naše emisije ja ću vam prevesti - BHT1 uživo ćirilicom".

Kolega Elvir Bucalo je najavu u svom stilu prilagodio tako da izražava zabrinutost nepoznavanja ćiriličnog pisma u većem dijelu BiH, rekao naprijed navedeno, time ne vrijeđajući građane koji korste ćirilično pismo. U odjavi emisije kolega Bucalo se izvinio svima onima koji nisu razumijeli njegovu poruku.

Volume 0%

 

Kako je proveo svoj radni vijek

Ni na koji način kolega Bucalo, pa ni BHRT ne omalovažavaju nijedno zvanično pismo u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, BHRT je jedini medij koji u svom programu potpuno ravnopravno koristi oba pisma i sva tri jezika konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini - navodi se u njihovom saopćenju.

Napomenuli su da je kolega Bucalo svoj radni vijek proveo radeći na promociji pomirenja, suživota i njegovanju različitosti, što potvrđuju njegovi brojni prilozi, tekstovi, emisije pa i video zapisi koji su dostupni javnosti, a na kojima se vidi da je kolega Bucalo upravo suprotno od onoga kakvim ga pojedini mediji, političari i osobe iz javnog života kroz društvene mreže žele predstaviti.

- Nastavit ćemo odgovorno čuvati oba pisma i sva tri jezika, tj. jezike, kulturu i tradiciju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini kao što je to bilo i do sada.

Preuzimanje i objavljivanje pojedinih dijelova programskih sadržaja koji su uzeti iz konteksta u svrhu politikanstva nećemo tolerirati - istaknuto je.

Ni jednu KM od pretplate

Na kraju su pozvali sve one koji imaju mehanizme u zakonodavnim tijelima vlasti u BiH da rade na iznalaženju zakonskih rješenja za stabilno finansiranje BHRT-a, a sve one koji krše Zakon o javnim emiterima u Republici Srpskoj da svoje obaveze počinju izvršavati i poštovati Zakon.

- Napominjemo da od 2017. godine BHRT nije naplatio od RTRS-a, a time ni iz RS ni jednu KM od dijela pretplate koja po zakonu pripada.

Bez obzira na vrlo tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalazi BHRT i svakodnevnim napadima u javnosti kroz pojedine medije naručenim tekstovima o BHRT-u od strane određenih politika i pojedinaca koji nas pokušavaju okarakterizirati kao diskrimintatorski, politički, manipulativni medij, ugasiti nas, ovim putem još jednom poručujemo da nikada nećemo dozvoliti da se u programu vrši diskriminacija ili omalovažavanje bilo koga, te da ćemo i dalje raditi profesionalno poštujući etička načela novinarstva - zaključeno je u saopćenju BHRT-a.

FOTO: AVAZ