Biciklisti iz Švicarske stigli u Cazin i nastavljaju put Srebrenice

Biciklisti

Desetu godinu zaredom, Krajišnici u Švicarskoj organiziraju biciklistički maraton od grada Sankt Margarehtenu Švicarskoj do Srebrenice. Prva destinacija u BiH na tom putu im je svakako Cazin gdje su i ovog puta srdačno dočekani. 

 Kako su istaknuli organizatori ovog maratona Bekir Liđan i Fikret Mesić, ove godine je bilo dosta nedoumica o tome da li će maraton biti otkazan zbog brojnih specifičnosti koje je donijele pandemija corona virusa, ali je na kraju ipak, prevagnula odluka da jubilarni deseti put maraton svakako bude organiziran. U njemu je učestvovalo 8 učesnika među kojima su uz državljane BiH, Mark Lenz iz Švicarske i Marco Di Giorgio iz Italije. Svi su istaknuli da će i u budućnosti, sve dok su to u fizičkoj mogućnosti, učestvovati u maratonu za koji su im motivacija zauvijek ratne slike Srebrenice i želja da se genocid kakav je počinjen u BiH više nikada ne ponovi. 

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević je, uz dobrodošlicu, učesnicima maratona izrazio zahvalnost što čuvaju kontinuitet ovog događaja i daju dobar primjer novim generacijama u čuvanju uspomene na jedan težak i tragičan dio historije. 

 Od Sankt Margarethen do Cazina, biciklisti su prešli 850 kilometara i nisu imali nikakvih problema u putu. Nadaju se da će jednako uspješno preći i narednih skoro 400 kilometara od Cazina do Srebrenice gdje će 11. jula prisustvovati memorijalu i dženazi žrtava genocida.