Biciklistički maraton Bihać - Srebrenica prošao kroz Bugojno

U zvaničnom dijelu protokola nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine prisutnima se u ime domaćina, Općine Bugojno, obratio načelnik Hasan Ajkunić

Treću godinu zaredom biciklistički maraton Bihać - Srebrenica, koji se organizira u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i drugih podrinjskih mjesta, prošao je danas i kroz Bugojno. 

Domaćin je bio Biciklistički klub "Bugojno", čiji su članovi i ove godine učesnici u tom maratonu, prenosi Dnevni Avaz.

Po dolasku u Bugojno, za sve učesnike maratona priređeni su ručak i osvježenje. Biciklisti, njih oko 350, koliko ih učestvuje u ovogodišnjem maratonu, prevalit će put dug više od 500 kilometara. U zvaničnom dijelu protokola nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine prisutnima se u ime domaćina, Općine Bugojno, obratio načelnik Hasan Ajkunić, koji je uputio riječi dobrodošlice, ali i zahvalnosti za ovaj značajan događaj, i u ime organizatora maratona, Kluba ekstremnih sportova "Limit" Bihać predsjednik kluba Ervin Lipović-Lipa, koji je naglasio da maraton nakon uvodnih godina, kada je bio unutardržavni, danas predstavlja događaj međunarodnog karaktera u kojem učestvuje sve više onih koji žele na ovaj način odati počast stanovnicima Podrinja nevino stradalim u genocidu 1995. godine.

Đulaga Trejić učesnik je pohoda iz Bihaća i od stjecanja punoljetstva 2009. godine, redovni je učesnik maratona Bihać - Srebrenica.

- U prve dvije etape sve je proteklo u redu. Nas oko 350 tri dana smo zajedno i svi smo jedan za drugoga i po dolasku u Potočare taj osjećaj se ne može opisati. To se mora otići i doživjeti, vidjeti koliko je tu bijelih nišana i koliko je nedužnih ljudi stradalo 1995. godine - kaže Trejić.

Enes Herceg član je Biciklističkog kluba "Gradina" iz Srebrenika. Deset članova ovog kluba učestvuje u ovogodišnjem biciklističkom maratonu.

- Treću godinu zaredom učestvujemo u ovom biciklističkom maratonu i zaista velika hvala gradu Bugojnu i njegovim stanovnicima na srdačnom dočeku. Maraton je zaista nešto posebno, emocije su velike i samo učesnici znaju šta to za njih predstavlja – naglašava Herceg.

Lokman Ramadani je iz Dragaša s Kosova i ovo mu je drugi put da učestvuje na biciklističkom maratonu Bihać – Srebrenica.

- Osjećaji su kao i prije dvije godine kada sam učestvovao u maratonu , neopisivi. Veliko hvala ovim dobrim ljudima iz Bosne, iz Bihaća, koji su organizatori ovog veličanstvenog događaja. Zajednička poruka da se nikad ne zaboravi i ne ponovi je ono što mi nosimo do Srebrenice - kaže nam Ramadani.

Dio učesnika maratona sa svojim domaćinima iz BK "Bugojno" i predstavnicima Općine Bugojno u koloni su otišli do Centralnog šehidskog spomen-obilježja, položili cvijeće, proučili Fatihu i na taj način odali počast šehidima - poginulim borcima ARBiH i MUP–a Bugojno i Bosne i Hercegovine.

Ovaj će maraton i odmor u Bugojnu pamtiti najstariji i najmlađi učesnici maratona Zaim Karić i Ahmed Kantardžić iz Velenja. Njima je predsjednica Udruženja žena "Đerđef" Bugojno Šida Kalbić uručila narodne nošnje u znak zahvalnosti i sjećanja na ovogodišnji maraton Bihać – Srebrenica. Predsjednica "Đerđefa" podijelila je i stotinjak "Cvjetova Srebrenice". Nakon jednosatnog odmora u Bugojnu, učesnici maratona krenuli su put Sarajeva, preko Rostova. 

Prekosutra će prisustvovati kolektivnoj dženazi žrtvama genocida u Memorijalnom centru "Potočari".