Biciklistički maraton iz Goražda krenuo ka Srebrenici: Dug prema žrtvama, saosjećanje s porodicama

Prema Memorijalnom centru Potočari krenuli jutros krenuli goraždanski biciklisti koji tradiocionalno njeguju sjećanje na Srebrenicu.

U biciklističkom maratonu "Goražde – Srebrenica" učestvuje desetak članova Biciklističkog kluba Goražde, a u njihovoj pratnji je automobil sa potrebnom tehničkom i medicinskom pomoći.

"Našim članovima se pridružila i nekolicina građana, neki su nažalost odustali jer se plaše vremenskih prilika. S nama je pratnja koja će u svakom trenutku, ukoliko bude potrebe, pružiti podršku i pomoć. Idemo rutom Novo Goražde-Rogatica-Sokolac-Han Pijesak-Vlasenica-Konjević Polje-Bratunac-Memorijalni centar Potočari. Put je dug 161 kilometar i traje između 11 i 12 sati, uglavnom oko 21 sat stižemo na odredište", kaže Adnan Efendić, predsjednik Biciklističkog kluba Goražde.

Goraždanski biciklisti šesti put zaredom organizuju maraton kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida.

"Naša moralna obaveza je da čuvamo sjećanje na srebreničku tragediju i odajemo počast žrtvama genocida. Mi uvijek položimo cvijeće i prisustvujemo dženazi i čast nam je što smo dio ukupnog programa obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Svi mi imamo obavezu da to činimo, jer to je naš dug prema žrtvama, saosjećanje s porodicama koje proživljavaju bol koji se ne može mjeriti ni sa čim", ističe Efendić.

Goraždanske bicikliste, učesnike memorijalnog biciklističkog maratona Goražde – Srebrenica, na put su ispratili prijatelji i sugrađani.