Biden će Trampu uskratiti obavještajne brifinge

Joe Biden
Koja je vrijednost toga da mu dajem obavještajne podatke, koji bi učinak od toga svega mogao imati, osim toga da bi se mogao poskliznuti i nešto reći, rekao je Bajden

Američki predsjednik Džoi Bajden (Joe Biden) ne želi svome prethodniku Donaldu Trampu (Trump) nastaviti davati pristup povjerljivim obavještajnim podacima, kao što je to inače praksa, rekao je u intervju za CBS.

Tramp je pokazao “nestabilno ponašanje” te bi mogao u javnost izići s povjerljivim podacima, rekao je Bajden u intervjuu za CBS-u koji je objavljen u petak navečer po američkom vremenu.

Bajden nije želio špekulirati o tome što bi se moglo dogoditi, no rekao je da Tramp jednostavno više ne treba te podatke.

Predsjednik je naglasio da njegova procjena nije povezana s Trampovim poticanjem svojih pristaša da nasilno upadnu u Kapitol početkom januara.

- Koja je vrijednost toga da mu dajem obavještajne podatke, koji bi učinak od toga svega mogao imati, osim toga da bi se mogao poskliznuti i nešto reći - zapitao se Bajden.

Njegov cijeli intervju u CBS-u trebao bi se prikazati u nedjelju prije Super Bowla.

Bivši američki predsjednici uglavnom nastavljaju dijeliti obavještajne podatke, no prije nego što ih Tramp može dobiti, Biden se mora s time složiti.

Kritičari su optužili Trampa da je nekoliko puta tijekom svoga mandata otkrivao povjerljive podatke.

Prema navodima američkih medija, pokazao je malo interesa prema brifinzima obavještajnih agencija tokom mandata, a Bajden ih čita na dnevnoj bazi, prenosi Hina.