Biden kritizirao kineskog predsjednika zbog prisilnog zatvaranja muslimana

Biden
Američki predsjednik Joe Biden pokrenuo je pitanje kršenja ljudskih prava u provinciji Xinjiang tokom svog prvog telefonskog razgovora s kineskim kolegom Xi Jinpingom, saopćila je Bijela kuća.

 

Biden je također "pritisnuo" Xija u vezi s trgovinom, suzbijanjem protesta u Hong Kongu i stalnom napetosti s Tajvanom.

 

Prema kineskoj državnoj televiziji, Xi je upozorio Bidena da bi loši odnosi bili katastrofa za obje zemlje. Tenzije su u posljednje vrijeme narasle zbog trgovine, špijunaže i pandemije, podsjeća BBC.

 

Kinesko-američki odnos presudan je za obje strane, ali i cijeli svijet, s tim što je Peking u više navrata pozivao novu administraciju u Washingtonu da poboljša veze koje su se pogoršale za vrijeme Donalda Trumpa.

 

Poziv je stigao neposredno uoči kineske lunarne Nove godine, što se vidi kao gest dobre volje. Nakon poziva je Biden na Twitteru objavio da će sarađivati s Kinom u oblastima koje su od koristi američkom narodu.

 

U izjavi su iz Bijele kuće rekli da je predsjednik "naglasio svoju temeljnu zabrinutost zbog nepoštene ekonomske prakse Pekinga, suzbijanja protesta u Hong Kongu, kršenja ljudskih prava u Xinjiangu i sve agresivnijih postupaka u regiji, uključujući i one prema Tajvanu".

 

Grupe za zaštitu ljudskih prava optužuju Kinu za zatočenje više od milion Ujgura u, kako ih država naziva, "kampovima za preodgoj" u provinciji Xinjiang.

Postoje dokazi da Ujgure - uglavnom muslimansku manjinsku zajednicu - koriste za prisilsn rad, a žene prisilno steriliziraju, navodi BBC. Kina negira te informacije.

 

Dvojica čelnika također su razmijenili mišljenja o suzbijanju pandemije Covid-19, kao i o zajedničkim izazovima globalne zdravstvene sigurnosti, klimatskim promjenama i sprečavanju širenja oružja.

 

Kineska državna televizija CCTV navela je da su njih dvojica "imali temeljnu razmjenu mišljenja o bilateralnim odnosima i glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima".