Biden nakon pritisaka potpisao izvršnu naredbu o abortusu: Vrhovni sud proglasio "van kontrole"

biden

Presuda kojom se zabranjuje abortus je bila vježba sirove političke moći, rekao je američki predsjednik

Predsjednik SAD-a Joe Biden, nakon pritiska vlastite stranke da poduzme mjere, rekao je da je odluka Vrhovnog suda kojom se poništava pravo na abortus predstavljala "sirovu političku moć" i potpisao je danas izvršnu naredbu kako bi se zaštitio pristup medikamentima za prekid trudnoće.

Podsjetimo, prošlog mjeseca je donesena važna odluka Vrhovnog suda SAD-a kojom se poništilo 50-godišnje zakonsko pravo žena na abortus.

- Ono čemu svjedočimo nije bila ustavna presuda, to je bila vježba sirove političke moći - rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući nakon što je u velikoj mjeri citirao suprotno mišljenje u presudi.

Ovlasti predsjednika su ograničene jer američke države mogu donijeti zakone koji ograničavaju abortus i pristup lijekovima, a očekuje se da će izvršna naredba suda imati ograničen utjecaj.

- Ne možemo dozvoliti da Vrhovni sud koji je van kontrole, koji radi u sprezi s ekstremističkim elementima Republikanske stranke, oduzme slobodu i našu ličnu autonomiju - rekao je on.

On je također citirao nedavne izveštaje da je desetogodišnja devojčica iz Ohaja bila primorana da otputuje u Indijanu da abortira nakon što je silovana.

- Zamislite da ste djevojčica. Zamislite samo da ste djevojčica sa 10 godina. Može li neko povjerovati kako je njoj? - upitao je Biden.

Senatorka Elizabeth Voren nazvala je ovu Bidenovu naredbu "važnim prvim koracima" i zamolila administraciju da istraži sve dostupne opcije za zaštitu prava na pobačaj.

Presuda Vrhovnog suda vratila je državama mogućnost da zabrane abortus. Kao rezultat toga, žene sa neželjenom trudnoćom suočavaju se s izborom putovanja u drugu državu u kojoj je procedura i dalje legalna i dostupna, kupovinom tableta za abortus putem interneta ili potencijalno opasnim ilegalnim pobačajem.