Biden o oslobađanju Trumpa: Suština optužbe nije osporena

.
Američki predsjednik Joe Biden je komentarisao odluku Senata da njegov prethodnik Donald Trump nije kriv za poticanje na pobunu građana ispred i u Kongresu.

Napomenuo je da su on i njegova supruga Jill odali počast policajcu Brianu Sicknicku za kojeg je podsjetio da je poginuo štiteći Kongres od nasilnih demonstranata.

 

Iako je Trump oslobođen, smatra da suština optužbe uopće nije sporna. Podsjetio je da čak i oni koji su se protivili osuđivanju Trumpa, kao što je istaknuti republikanski senator Mitch McConnell, vjeruju da je Trump kriv za nasilje na Capitol Hillu.

 

Biden je poručio da je u mislima s onima koji su branili Kongres, s onima koji su izgubili život, s onima čiji je život bio ugrožen i koji moraju živjeti s terorom koji su doživjeli taj dan.

 

"Mislim na one koji su pokazali hrabrost u zaštiti integriteta naše demokratije - demokrate, republikance, zvaničnike, sudije i druge", istakao je.

Za američkog predsjednika je ovo podsjetnik koliko je demokratija krhka.

 

"Ona se uvijek mora braniti. Uvijek moramo biti na oprezu. Ovo je podsjetnik da nasilju i ekstremizmu ne postoji mjesto u Americi. Svako od nas je dužan i odgovoran, a posebno lideri, da brane istinu i pobjeđuju laži", naglasio je.

 

Smatra da je prethodno navedeno način kako da se završi necivilizovani rat i zaliječi duša nacije.

 

"To je zadatak koji je pred nama. To je zadatak na kojem svi zajedno moramo raditi, kao Sjedinjene Američke Države", zaključio je Biden.

Podsjećamo, nedugo nakon što je oslobođen Trump je izjavio da će Ameriku učiniti velikom.