Biden poslao upozorenje Putinu: Nismo se uplašili, branit ćemo svaki pedalj NATO teritorije

.
Američki predsjednik Joe Biden komentirao je odluku Kremlja, tačnije Vladimira Putina, da proglasi aneksiju četiri ukrajinske regije te je poručio kako ruski lider nikoga neće zastrašiti svojim potezima.

U obraćanju naciji nakon ruske aneksije ukrajinskih teritorija, Biden je rekao kako će saveznici i dalje stajati čvrsto uz Ukrajinu.

"Amerika i njeni saveznici neće napustiti Ukrajinu, dozvolite mi da to naglasim. Također, nećemo biti zastrašeni Putinom i njegovim nepromišljenim riječima i prijetnjama", rekao je Biden.

Nakon toga, američki predsjednik je poslao i direktnu poruku Vladimiru Putinu.

"Amerika je u potpunosti spremna s našim saveznicima iz NATO-a da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Svaki metar. Dakle, gospodine Putin, nemojte pogrešno shvatiti šta govorim. Svaki metar", poručio je prvi čovjek SAD-a.

Na kraju, Biden se osvrnuo i na situaciju sa Sjevernim tokom i optužbama koje dolaze iz Moskve da je Amerika umiješana u eksplozije na važnom gasovodu.

"To je očigledno bio namjerni čin sabotaže i sada Rusiju emitiraju dezinformacije i laži. Radit ćemo s našim saveznicima na tome da utvrdimo šta se tačno tamo dogodilo. Po mom nalogu, već smo počeli da pomažemo saveznicima da poboljšaju zaštitu kritične infrastrukture. U odgovarajućem trenutku, kada se stvari smire, poslat ćemo ronioce da saznaju šta se tačno dogodilo", zaključio je Joe Biden.