Biden razgovarao sa Netanyahuom: SAD podržava prekid vatre između Izraela i Hamasa

asd
Američki predsjednik Joe Biden obavio je još jedan u nizu telefonskih razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom te je istakao kako Sjedinjene Američke Države podržavaju prekid vatre između Izraela i palestinskog Hamasa.

O prekidu vatre američki predsjednik razgovarao je po prvi put nakon dvije sedmice od eskalacije sukoba između izraelskih vojnih formacija i organizacije Hamas.

Tokom telefonskog razgovora s izraelskim premijerom Biden je pružio podršku prekidu vatre i razgovarao o mogućem američkom angažmanu s Egiptom i drugim partnerima u ostvarivanju tog cilja – stoji u saopćenju Bijele kuće.

Iako su zastupnici Demokratske stranke u Kongresu tražili jači angažman Bidena u zaustavljanju nasilja naročito u Gazi, mnogi ističu kako se Biden opredijelio na diplomatski način okončavanja sukoba potičući zaustavljanje neprijatelstva, umjesto izričitog poziva Izraelu da odustane od napada na Gazu.

Naš fokus, naš cilj, svaka pojedinačna akcija, svaka naša izjava je s ciljem smanjenja nasilja i okončanja sukoba na terenu – rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.